Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mamy dobrą żywność

24 maja 2005
18 firm z różnych branż przemysłu spożywczego otrzymało w niedzielę znak Poznaj Dobrą Żywność (PDŻ). PDŻ to program ministerstwa rolnictwa, polegający na informowaniu o produktach żywnościowych wysokiej jakości.

"Nie wszystkie firmy mogą otrzymać znak PDŻ, lecz tylko te najlepsze. Firmy te muszą spełnić rygorystyczne wymagania i standardy" - powiedział otwierając spotkanie minister rolnictwa Wojciech Olejniczak. Jak zaznaczył, posiadanie znaku PDŻ przyczynia się do rozwoju firmy. Jest też sposobem promowania dobrej żywności, a to procentuje m.in. wzrostem wywozu produktów na unijne rynki.

Wyróżnienia te przyznano 18 firmom, które łącznie zgłosiły około 100 produktów. Wśród nich są firmy mleczarskie, mięsne, przetwórstwa owocowo-warzywnego.

"Umiemy produkować dobrą żywność, choć rynek za jakość nie zawsze nas premiuje. Tym bardziej, cieszymy się, że dzięki promocji prowadzonej przez ministerstwo, informacja o wysokiej jakości produktów dociera do naszych partnerów handlowych i do konsumentów" - powiedziała prezes Spółdzielni Mleczarskiej Maćkowy z Gdańska, Teresa Krystman.

Jak podkreśliła, "poprawa rynku i siła pieniądza powodują, że popularność zdobywają najczęściej produkty nie zawsze najlepsze, lecz najsilniej reklamowane i najtańsze. Program Poznaj Dobra Żywność wyrównuje szanse na rynku tych producentów, którzy chcą i potrafią dbać o wysoką jakość produktów. Znak ten to sygnał dla konsumenta, że warto je kupować".

Program PDŻ (który jest kontynuatorem programu Polska Dobra Żywność), został uruchomiony w maju 2004 roku. Poprzedni program, któremu także patronował resort rolnictwa, ograniczał się do promowania rodzimej żywności. Po wejściu Polski do UE mogą w nim uczestniczyć firmy ze wszystkich krajów Unii.

Po raz pierwszy znaki nowego programu zostały wręczone podczas ubiegłorocznej Polagry we wrześniu 2004. Znaki PDŻ otrzymało już 256 produktów z 44 firm różnych branż przemysłu spożywczego. O przyznaniu znaku decyduje komisja - Kolegium Naukowe, w skład której wchodzą naukowcy i eksperci od jakości żywności. Firma może posługiwać się znakiem przez 3 lata.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę