Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Malta produkuje więcej mięsa

30 września 2013
FAMMU/FAPA podała, że w II kwartale br. produkcja mięsa ogółem na Malcie zwiększyła się o 7,4 proc. do 2836 ton.
Na wzrost ten złożyła się zwiększona wytwórczość mięsa wołowego (o 11,6 proc.), wieprzowego (o 9 proc.) oraz mięsa brojlerów (o 4,3 proc.). Liczba ubijanego bydła wzrosła o 7,4 proc., natomiast ubój żywca wieprzowego zwiększył się o 4,9 proc. Wzrost produkcji mięsa z brojlerów wynikał z większej średniej wagi ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów obniżyła się o 7,9 proc.
Wartość wyprodukowanego mięsa wynosiła 6,5 mln EUR, tj. była o 22,4 proc. wyższa niż w II kwartale 2012 r. Wzrost ten był możliwy dzięki wyższym cenom producenckim żywca wieprzowego oraz brojlerów uzyskiwanych na rynku.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę