OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Malta produkuje więcej mięsa

30 września 2013
FAMMU/FAPA podała, że w II kwartale br. produkcja mięsa ogółem na Malcie zwiększyła się o 7,4 proc. do 2836 ton.
Na wzrost ten złożyła się zwiększona wytwórczość mięsa wołowego (o 11,6 proc.), wieprzowego (o 9 proc.) oraz mięsa brojlerów (o 4,3 proc.). Liczba ubijanego bydła wzrosła o 7,4 proc., natomiast ubój żywca wieprzowego zwiększył się o 4,9 proc. Wzrost produkcji mięsa z brojlerów wynikał z większej średniej wagi ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów obniżyła się o 7,9 proc.
Wartość wyprodukowanego mięsa wynosiła 6,5 mln EUR, tj. była o 22,4 proc. wyższa niż w II kwartale 2012 r. Wzrost ten był możliwy dzięki wyższym cenom producenckim żywca wieprzowego oraz brojlerów uzyskiwanych na rynku.


POWIĄZANE

Optymistycznych perspektyw dla polskiego handlu wciąż nie widać, wynika z Barome...

Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje, że w sytuacjach streso...

Poczta Polska uruchomiła niezwykłą pasiekę - z ulami wykonanymi z materiałów poc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę