FAMMU/FAPA podała, że w II kwartale br. produkcja mięsa ogółem na Malcie zwiększyła się o 7,4 proc. do 2836 ton.
Na wzrost ten złożyła się zwiększona wytwórczość mięsa wołowego (o 11,6 proc.), wieprzowego (o 9 proc.) oraz mięsa brojlerów (o 4,3 proc.). Liczba ubijanego bydła wzrosła o 7,4 proc., natomiast ubój żywca wieprzowego zwiększył się o 4,9 proc. Wzrost produkcji mięsa z brojlerów wynikał z większej średniej wagi ubijanych zwierząt, gdyż liczba ubojów obniżyła się o 7,9 proc.
Wartość wyprodukowanego mięsa wynosiła 6,5 mln EUR, tj. była o 22,4 proc. wyższa niż w II kwartale 2012 r. Wzrost ten był możliwy dzięki wyższym cenom producenckim żywca wieprzowego oraz brojlerów uzyskiwanych na rynku.