- Województwo Małopolskie już po raz siódmy uczestniczy w konkursie „Polski Producent Żywności” - mówi Małgorzata Dąbrowa-Kostka, rzecznik prasowy Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego. - Producenci dobrej, cenionej przez klientów i taniej żywności i potrzebują, obok dobrego prawa, także sprawnej i skutecznej promocji – stąd w br. szczególną rangę w województwie małopolskim nadano temu prestiżowemu przedsięwzięciu.
Kapituła Konkursowa Województwa Małopolskiego ds. Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2006” (bo taka jest pełna nazwa przedsięwzięcia) pod przewodnictwem Andrzeja Sztorca – Przewodniczącego Komisji Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Sejmiku Województwa Małopolskiego, dokonała oceny produktów rolno – spożywczych i wybrała 8 firm (spośród 33 zgłoszonych do etapu wojewódzkiego), które będą reprezentować Małopolskę podczas targów POLAGRA FOOD 2006 w Poznaniu.
Nominowani:
- Piekarnia-Cukiernia - Antoni Krzyściak z Jodłownika (oceniany produkt: jodłownicki kołacz z serem),
- Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska ze Skały (serek Smakosz),
- Wyrób wędlin tradycyjnych Wolarek sp. j. - B. Wolarek, W. Wolarek z Nowej Wsi Szlacheckiej /gmina Liszki/ (kiełbasa Extra),
- Elmak - Elżbieta Tworzydło z Nowego Wiśnicza (makaron gryczany),
- P.P.U.H. Tłocznia Maurera z Zarzecza /gmina Łącko/ (naturalne soki owocowe tłoczone),
- Zakład Masarski s.c. - Stanisław, Danuta Mądry z Nowej Wsi Szlacheckiej /gmina Liszki/ (Polędwica Mądrego),
- Przedsiębiorstwo Przemysłu Chłodniczego Fritar z Tarnowa (Warzywa na patelnię),
- Piekarnia Złoty kłos s.c. - Czesław Palonek, Władysław Brożek, Zdzisław Brożek z Dobczyc (ciastka ekologiczne).
Laureatom nominacje wręczyli Marszałek Województwa Małopolskiego Janusz Sepioł oraz Przewodniczący Sejmiku Województwa Małopolskiego Witold Kozłowski.
Spośród firm wybranych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów X edycji Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2006”. Wręczenie tytułów „Polski Producent Żywności 2006” nastąpi we wrześniu w czasie trwania targów POLAGRA FOOD 2006 w Poznaniu. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy.