Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Małopolska promuje produkty regionalne

5 stycznia 2016
Dziesięć małopolskich produktów regionalnych chronionych certyfikatem Unii Europejskiej będzie promowanych podczas kampanii "Zasmakuj w Małopolsce". Prezentację i degustację tych specjałów zaplanowano podczas 20 imprez plenerowych w całym województwie.

Jak przypomniała Gabriela Kapusta z sekretariatu regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich, pierwszym polskim produktem, który otrzymał certyfikat UE była pochodząca z Małopolski bryndza podhalańska, czyli miękki ser z mleka owczego. Jako następny zarejestrowano inny produkt wyrabiany z mleka owczego, słynnego oscypka.

- Województwo małopolskie jest niekwestionowanym polskim liderem w zakresie produktów regionalnych, które uzyskały w UE certyfikaty Chroniona Nazwa Pochodzenia lub Chronione Oznaczenie Geograficzne. Małopolscy producenci zarejestrowali dotychczas 10 produktów wyróżnionych tymi oznaczeniami - zaznaczyła.

Certyfikatem Chroniona Nazwa Pochodzenia objęte są: bryndza podhalańska, oscypek, redykołka (rodzaj sera z mleka owczego) oraz karp zatorski. Chroniona Nazwa Pochodzenia jest kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie. Nazwa tego miejsca lub regionu zastrzeżona jest dla konkretnego produktu chronionego i nie może być używana jako nazwa produktów wytwarzanych gdzie indziej lub według innych receptur.

Chronione Oznaczenie Geograficzne przysługuje jabłku łąckiemu, susce sechlońskiej (podsuszana i podwędzana śliwka z pestką), chlebowi prądnickiemu, obwarzankowi krakowskiemu, kiełbasie lisieckiej oraz fasoli "Piękny Jaś". Chronione Oznaczenie Geograficzne jest również kategorią produktów wytwarzanych w konkretnym miejscu lub regionie, ale związek produktu z regionem nie musi być już tak ścisły, jak w wypadku produktu z Chronioną Nazwą Pochodzenia.

Jak przyznała przedstawicielka KSOW, wiedza wśród mieszkańców regionu na temat małopolskich produktów regionalnych jest niewielka, stąd pomysł na kampanię "Zasmakuj w Małopolsce". W jej ramach od końca kwietnia do października tego roku w 20 miejscowościach podczas lokalnych imprez plenerowych zorganizowana zostanie prezentacja połączona z degustacją wszystkich małopolskich produktów regionalnych.

Będą one prezentowane na specjalnych stoiskach przygotowanych przez województwo małopolskie.

Dodatkowymi atrakcjami podczas prezentacji będą pokazy, quizy dla publiczności i konkursy dla dzieci, których tematyką będą właśnie produkty regionalne. Na stoisku Małopolski dostępne będą ulotki oraz publikacja prezentujące te produkty.


POWIĄZANE

Siedem do dziewięciu na dziesięć nowych kombajnów zamawianych przez farmerów w W...

Już nie odmrożony VAT, lecz susza i jej skutki będą w najbliższych miesiącach je...

Tak dobrych wiadomości jak dziś, e-petrol.pl nie miał od roku - z najnowszego ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę