FAMMU/FAPA podaje, że w minionym roku Wielka Brytania ubiła 1,93 mln sztuk bydła najwyższej jakości, tj. o 2 proc. mniej niż rok wcześniej. Wynik ten jest najniższy od 65 lat. Trzeba także wspomnieć, że pogłowie bydła na Wyspach kształtuje się obecnie na najniższym poziomie od 1948 r.
Na spadek ubojów bydła w 2013 r. wpłynęła redukcja liczby wolców kierowana do rzeźni (o 5 proc.), i to pomimo wzrostu liczebności ubijanych jałówek i młodych byków odpowiednio o 1 proc. oraz 3 proc. W 2013 r. obniżyła się także średnia waga zwierząt oddawanych na ubój, i to zarówno wolców, jak i młodych byków, kolejno o 2 proc. do 360,6 kg oraz o 2 proc. do 338,8 kg.
Liczba ubojów dorosłego bydła zmniejszyła się o 5 proc. do 608 tys. sztuk. Spadek liczby ubojów bydła oraz mniejsza waga ubijanych zwierząt wpłynęły na redukcję produkcji wołowiny na Wyspach, o 4 proc. do 843,5 tys. ton.