FAMMU/FAPA podała, że w grudniu 2011 roku pogłowie bydła oraz cieląt w Wielkiej Brytanii liczyło 9,7 mln sztuk, tj. było o 2,2 proc. niższe niż przed rokiem i najniższe od 2005 r.
Pogłowie tych zwierząt w Anglii, podobnie jak w całym Zjednoczonym Królestwie, także się obniżyło - o 2,9 proc. do 5,3 mln sztuk. Liczebność bydła mięsnego w Wielkiej Brytanii zmniejszyła się tylko o 1,1 proc. do 1,6 mln sztuk, natomiast w Anglii odnotowano redukcję na poziomie 2 proc. do 730 tys. sztuk. Pogłowie bydła mlecznego na Wyspie zmniejszyło się bardziej, bo o 2,5 proc. do 1,8 mln sztuk, natomiast spadek w Anglii wyniósł 3,7 proc. do 1,1 mln sztuk.
Redukcja bydła na Wyspach jest prawdopodobnie odbiciem kontynuacji wysokich kosztów produkcji, przede wszystkim pasz, a także spadku sprzedaży wołowiny oraz produktów mleczarskich na rynku brytyjskim. Wzrost sprzedaży tych towarów za granicę nie jest w stanie zniwelować znacznego obniżenia popytu na rynku wewnętrznym.