Ubiegłoroczne mniejszy zbiory warzyw na polach polskich rolników sprawiły, że handel tymi artykułami był mniejszy porównując rok do roku. Od początku bieżącego sezonu, tj. w okresie lipiec 2008 r.- luty 2009 r. eksport warzyw świeżych zmniejszył się o 17 proc. i wyniósł 271 tys. ton. Najbardziej zmniejszyła się sprzedaż za granicę marchwi, bo aż aż o 69 proc., do poziomu 8 tys. ton oraz kapusty i cebuli.
Niższa podaż krajowych warzyw została uzupełniona produktami importowanymi. W okresie lipiec 2008 r.- luty 2009 r. zakupiono o blisko 5 więcej warzyw zza granicy w relacji rocznej (łącznie 162 tys. t). Eksperci BGŻ zauważają, że w miesiącach grudzień 2008 r.-luty 2009 r. wolumen importu warzyw obniżał się porównując rok do roku, co może wynikać z silnego osłabienia złotego wobec euro. Osłabienie naszej waluty sprawiło, że wzrosły ceny produktów importowanych.