A_BIO_AGRO_950

Małe zainteresowanie żywnością ekologiczną w Wielkiej Brytanii

15 października 2004

Według badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii, świadomość korzyści wynikających ze spożywania żywności ekologicznej w tym kraju jest niewielka mimo prowadzonej od 30 lat promującej ją kampanii.

Dwu na pięciu brytyjskich konsumentów uważa, że żywność ekologiczna nie jest w niczym lepsza od produkowanej tradycyjnie, mimo że 97% spośród pytanych zna zasady uzyskiwania artykułów ekologicznych.

Mężczyźni są bardziej sceptyczni wobec żywności ekologicznej niż kobiety. Blisko połowa mężczyzn (47%) uważa, że żywność tę kupuje się, ponieważ jest modna. Dla 86% Brytyjczyków jest ona zbyt droga.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę