Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Makaronowy spadek na Ukrainie

13 czerwca 2012
Ukraiński dziennik „Ekonomiczeskije Izwiestia” przedstawił najnowsze dane dotyczące sytuacji na ukraińskim rynku makaronu. Według nich produkcja makaronu w ostatnim roku znacznie spadła, z kolei jego import rośnie.

Według tego, co ujawnił dziennik, w okresie styczeń-kwiecień 2012 r. produkcja makaronu na Ukrainie wyniosła 32 tys. ton, a zatem spadła o 16% w porównaniu z poziomem produkcji z analogicznego okresu 2011 r. W kwietniu 2012 r. spadek tej produkcji wyniósł 20,6% w porównaniu z kwietniem 2011 r. Obniżenie produkcji makaronu w 2012 r. wiązany jest przez ekspertów tego rynku ze spadkiem zdolności nabywczej ludności oraz obniżeniem cen produktów rolno-spożywczych będących alternatywą dla tego produktu.

Wzrost zapotrzebowania na makaron z ukraińskiego rynku i brak możliwości zaspokojenia tego popytu ze źródeł krajowych napędza wzrost importu tych produktów na Ukrainę. Aktualnie udział makaronów produkcji zagranicznej w rynku ukraińskim sięga ponad 16%, a w 2011 r. dostawy zwykłych makaronów z zagranicy wyniosły ponad 21 tys. ton (wzrost o 43%; dla porównania eksport makaronu z Ukrainy w 2011 r. wyniósł 2,2 tys. ton).

Na dzień dzisiejszy największy udział w ukraińskim rynku makaronów stanowią produkty niezawierające jajek, sukcesywnie wzrasta jednak udział makaronów produkowanych z wykorzystaniem jaj. Większość sprzedawanych na rynku ukraińskim makaronów stanowią wyroby ze średniego i taniego segmentu cenowego, wytwarzane z mąki z miękkich gatunków pszenicy na terenie Ukrainy, których udział w rynku wynosi odpowiednio 40% i 24%. Natomiast makaron wyższej jakości (produkowany z wykorzystaniem mąki z twardych gatunków pszenicy) stanowi 35% rynku. W ostatnim czasie odnotowywana jest tendencja wzrostu zainteresowania Ukraińców do wyrobów ze średniego i drogiego segmentu cenowego, co zmusza producentów ukraińskich do polepszenia jakości swoich wyrobów w celu zwiększenia ich konkurencyjności względem produktów zagranicznych.

W ciągu kolejnych 2-3 lat eksperci zakładają 7-10% wzrost rynku makaronów w porównaniu z wynikami roku 2011 - do około 130 tys. ton.

Największymi producentami makaronu na Ukrainie - wg danych firmy konsultingowej „Priority Consulting" - są takie spółki jak: „Kijewskaja Makaronnaja Fabrika" (13,5% rynku), „Chmielnickaja Makaronnaja Fabrika" (11,5%), „Simferopolskaja Makaronnaja Fabrika" (10,4%), „Donieckaja Makaronnaja Fabrika" (10,2%) oraz „Czernohowskaja Makaronnaja Fabrika" (9,2%).


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę