Ukraiński dziennik „Ekonomiczeskije Izwiestia” przedstawił najnowsze dane dotyczące sytuacji na ukraińskim rynku makaronu. Według nich produkcja makaronu w ostatnim roku znacznie spadła, z kolei jego import rośnie.
Według tego, co ujawnił dziennik, w okresie styczeń-kwiecień 2012 r. produkcja makaronu na Ukrainie wyniosła 32 tys. ton, a zatem spadła o 16% w porównaniu z poziomem produkcji z analogicznego okresu 2011 r. W kwietniu 2012 r. spadek tej produkcji wyniósł 20,6% w porównaniu z kwietniem 2011 r. Obniżenie produkcji makaronu w 2012 r. wiązany jest przez ekspertów tego rynku ze spadkiem zdolności nabywczej ludności oraz obniżeniem cen produktów rolno-spożywczych będących alternatywą dla tego produktu.
Wzrost zapotrzebowania na makaron z ukraińskiego rynku i brak możliwości zaspokojenia tego popytu ze źródeł krajowych napędza wzrost importu tych produktów na Ukrainę. Aktualnie udział makaronów produkcji zagranicznej w rynku ukraińskim sięga ponad 16%, a w 2011 r. dostawy zwykłych makaronów z zagranicy wyniosły ponad 21 tys. ton (wzrost o 43%; dla porównania eksport makaronu z Ukrainy w 2011 r. wyniósł 2,2 tys. ton).
Na dzień dzisiejszy największy udział w ukraińskim rynku makaronów stanowią produkty niezawierające jajek, sukcesywnie wzrasta jednak udział makaronów produkowanych z wykorzystaniem jaj. Większość sprzedawanych na rynku ukraińskim makaronów stanowią wyroby ze średniego i taniego segmentu cenowego, wytwarzane z mąki z miękkich gatunków pszenicy na terenie Ukrainy, których udział w rynku wynosi odpowiednio 40% i 24%. Natomiast makaron wyższej jakości (produkowany z wykorzystaniem mąki z twardych gatunków pszenicy) stanowi 35% rynku. W ostatnim czasie odnotowywana jest tendencja wzrostu zainteresowania Ukraińców do wyrobów ze średniego i drogiego segmentu cenowego, co zmusza producentów ukraińskich do polepszenia jakości swoich wyrobów w celu zwiększenia ich konkurencyjności względem produktów zagranicznych.
W ciągu kolejnych 2-3 lat eksperci zakładają 7-10% wzrost rynku makaronów w porównaniu z wynikami roku 2011 - do około 130 tys. ton.
Największymi producentami makaronu na Ukrainie - wg danych firmy konsultingowej „Priority Consulting" - są takie spółki jak: „Kijewskaja Makaronnaja Fabrika" (13,5% rynku), „Chmielnickaja Makaronnaja Fabrika" (11,5%), „Simferopolskaja Makaronnaja Fabrika" (10,4%), „Donieckaja Makaronnaja Fabrika" (10,2%) oraz „Czernohowskaja Makaronnaja Fabrika" (9,2%).