Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Makaronowe przysmaki

5 stycznia 2016
Dziś, za Naszym Dziennikiem, proponujemy naszym Czytelnikom łatwe do przyrządzenia dania z makaronu. Każdy znajdzie dla siebie coś dobrego...


Makaron wstążki w sosie cytrynowym
Składniki:
1 cytryna, 6 listków szałwii, 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki mąki, 250 ml mleka, 250 ml wywaru warzywnego, 40 dag makaronu wstążki, sól, pieprz, 125 g kremówki, 2 żółtka, plasterki cytryny do dekoracji, listki szałwii do dekoracji
Wykonanie:
Obrać cienko skórkę z cytryny i pokroić w paski. Z miąższu wycisnąć sok. Liście szałwii opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Smażyć w rozgrzanym głębokim tłuszczu 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Mąkę zrumienić z oliwą, mieszając. Dodać 4 łyżki soku z cytryny, połowę skórki cytrynowej, mleko i wywar warzywny. Gotować sos na wolnym ogniu 10 minut, ciągle mieszając. Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać śmietanę z żółtkami, połączyć z gorącym sosem. Nie gotować. Sos przyprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem. Podawać udekorowany plasterkami cytryny i liśćmi szałwii - w paskach i w całości.

Zapiekanka z makaronu z szynką
Składniki:
50 dag makaronu rurki, sól, pieprz, 20 dag szynki gotowanej, 10 dag goudy, 25 dag sosu beszamelowego, 150 ml mleka, 20 dag serka topionego śmietankowego, 2 łyżki siekanego szczypiorku
Wykonanie:
Ugotować makaron na półtwardo w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 225 C. Szynkę pokroić. Goudę zetrzeć na tarce. Zagotować sos beszamelowy z mlekiem, dodać serek topiony, wymieszać, ewentualnie dosolić i przyprawić pieprzem. W naczyniu do zapiekanek układać na przemian makaron i szynkę, polewając je sosem. Na koniec wlać resztę sosu na wierzch zapiekanki, posypać serem i zapiekać w piekarniku na drugim poziomie od dołu. Zapiekankę podawać posypaną siekanym szczypiorkiem.

Pikantny makaron
Składniki:
1 ząbek czosnku, 1 cebula, 1 papryczka chili, 2 łyżki oleju, 40 dag mielonej wieprzowiny, 1 puszka fasolki kidney, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka krojonych pomidorów, 3 łyżki miąższu pomidora, 1 litr rosołu, 25 dag makaronu muszelki, sól, pieprz, kolendra do dekoracji
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Chili oczyścić z pestek i bardzo drobno posiekać. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć mięso z cebulą, czosnkiem i chili. Osączyć fasolę i kukurydzę, wraz z pomidorami i zalewą z puszki dodać do mięsa. Podgrzewać, mieszając. Dodać miąższ pomidora, wymieszać, zalać rosołem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować kolendrą i podawać.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę