Dziś, za Naszym Dziennikiem, proponujemy naszym Czytelnikom łatwe do przyrządzenia dania z makaronu. Każdy znajdzie dla siebie coś dobrego...
Makaron wstążki w sosie cytrynowym
Składniki:
1 cytryna, 6 listków szałwii, 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki mąki, 250 ml mleka, 250 ml wywaru warzywnego, 40 dag makaronu wstążki, sól, pieprz, 125 g kremówki, 2 żółtka, plasterki cytryny do dekoracji, listki szałwii do dekoracji
Wykonanie:
Obrać cienko skórkę z cytryny i pokroić w paski. Z miąższu wycisnąć sok. Liście szałwii opłukać, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Smażyć w rozgrzanym głębokim tłuszczu 2-3 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową. Mąkę zrumienić z oliwą, mieszając. Dodać 4 łyżki soku z cytryny, połowę skórki cytrynowej, mleko i wywar warzywny. Gotować sos na wolnym ogniu 10 minut, ciągle mieszając. Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wymieszać śmietanę z żółtkami, połączyć z gorącym sosem. Nie gotować. Sos przyprawić solą i pieprzem. Makaron odcedzić, wyłożyć na talerze, polać sosem. Podawać udekorowany plasterkami cytryny i liśćmi szałwii - w paskach i w całości.
Zapiekanka z makaronu z szynką
Składniki:
50 dag makaronu rurki, sól, pieprz, 20 dag szynki gotowanej, 10 dag goudy, 25 dag sosu beszamelowego, 150 ml mleka, 20 dag serka topionego śmietankowego, 2 łyżki siekanego szczypiorku
Wykonanie:
Ugotować makaron na półtwardo w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 225 C. Szynkę pokroić. Goudę zetrzeć na tarce. Zagotować sos beszamelowy z mlekiem, dodać serek topiony, wymieszać, ewentualnie dosolić i przyprawić pieprzem. W naczyniu do zapiekanek układać na przemian makaron i szynkę, polewając je sosem. Na koniec wlać resztę sosu na wierzch zapiekanki, posypać serem i zapiekać w piekarniku na drugim poziomie od dołu. Zapiekankę podawać posypaną siekanym szczypiorkiem.
Pikantny makaron
Składniki:
1 ząbek czosnku, 1 cebula, 1 papryczka chili, 2 łyżki oleju, 40 dag mielonej wieprzowiny, 1 puszka fasolki kidney, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka krojonych pomidorów, 3 łyżki miąższu pomidora, 1 litr rosołu, 25 dag makaronu muszelki, sól, pieprz, kolendra do dekoracji
Wykonanie:
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Chili oczyścić z pestek i bardzo drobno posiekać. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć mięso z cebulą, czosnkiem i chili. Osączyć fasolę i kukurydzę, wraz z pomidorami i zalewą z puszki dodać do mięsa. Podgrzewać, mieszając. Dodać miąższ pomidora, wymieszać, zalać rosołem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Dodać do sosu. Doprawić solą i pieprzem. Udekorować kolendrą i podawać.
9342889
1