Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Mąka nie jest niebezpieczna?

2 lutego 2007

Przedstawiamy spólny komunikat Głównego Inspektora Sanitarnego i Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych dotyczący znalezionej w mące OCHRATOKSYNY A

W związku z informacjami szeroko komentowanymi w mediach dotyczącymi zanieczyszczenia ochratoksyną A mąki i pieczywa informujemy, że dotychczasowe działania podjęte przez Państwową Inspekcję Sanitarną oraz Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych nie potwierdzają istnienia zagrożenia dla życia i zdrowia, niemniej jednak podjęte specjalne środki w tym zakresie są kontynuowane.

Państwowa Inspekcja Sanitarna, poza rutynową kontrolą, wzmocniła nadzór nad zakładami przemysłu zbożowo - młynarskiego, piekarniami oraz innymi zakładami, stosującymi jako główny surowiec mąkę i inne przetwory zbożowe. Aktualnie przeprowadzane są kontrole u przedsiębiorców i pobierane próbki do badań w kierunku ochratoksyny A. Są to działania podjęte zgodnie z tzw. „zasadą ostrożności”, ponieważ rutynowo Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadza ok. 800 badań laboratoryjnych rocznie w kierunku mykotoksyn, w tym ochratoksyny A. Takie działania będą kontynuowane w roku 2007r. i w latach kolejnych.

Równocześnie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zgodnie z zatwierdzonym w listopadzie 2006 r. Ramowym Planem Kontroli na rok 2007, od dnia 22 stycznia realizuje planowaną kontrolę jakości handlowej przetworów zbożowych. W ramach tej kontroli, którą przeprowadzać będą wojewódzkie inspektoraty jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w całym kraju kontrolą zostanie objętych łącznie ok. 130 zakładów przetwórstwa zbożowo-młynarskiego. Jednym z elementów kontroli jest również pobór próbek różnych typów mąki pszennej i żytniej w celu dokonania badań w zakresie jakości handlowej.

Na szczeblu wojewódzkim będzie kontynuowana bezpośrednia współpraca pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej a Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Stosowne polecenie wydał Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych podległym jednostkom. Inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w ramach swojego obszaru nadzoru zwrócą szczególną uwagę na cechy organoleptyczne produktów zbożowo-młynarskich, zarówno samej mąki jak i ziarna zbóż, mogące wskazywać na zmiany jakościowe surowców i produktów świadczące o potencjalnym zagrożeniu ochratoksyną A.

W ramach współpracy wszelkie stwierdzone nieprawidłowości i podejrzenia będą przekazywane organowi urzędowej kontroli żywności – Państwowej Inspekcji Sanitarnej, która będzie wykonywała badania analityczne w kierunku mykotoksyn. Wszystkie badania zostaną wykonane w akredytowanych urzędowych laboratoriach Państwowej Inspekcji Sanitarnej.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę