Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Majowe inspiracje

28 maja 2011
Tym razem za Naszym Dziennikiem proponujemy naszym Czytelnikom przepisy na majowe potrawy. Wiosenne, coraz cieplejsze dni to czas kolorowych surówek i sałatek oraz obiadów z owocową nutą. Ponieważ mięsa przygotowane na orientalny sposób i ze słodkimi sosami zyskują coraz większą popularność, wybraliśmy kilka najciekawszych przepisów.

Wiosenna zupa z rzeżuchy

Składniki:
15 dag filetów z kurczaka, 2 łyżki kiełków sojowych, 4 szklanki bulionu drobiowego, 6-7 łyżek posiekanej rzeżuchy, łyżeczka soku z cytryny, pęczek posiekanej dymki, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka oleju sezamowego, 1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i skropić sokiem z cytryny. Gotować w bulionie ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Pokroić w paski. We wrzącym bulionie zblanszować kiełki. Wyjąć i drobno pokroić. Do bulionu dodać sos sojowy i pieprz. Wsypać dymkę, doprowadzić do wrzenia. Do zupy dodać mięso, rzeżuchę i kiełki. Wlać olej sezamowy i dokładnie wymieszać.

Zupa rzodkiewkowa

Składniki:
2 pęczki rzodkiewek, 4 ziemniaki, 2 dag masła, litr bulionu warzywnego, 100 ml śmietany 18-procentowej, garść posiekanej rzeżuchy

Wykonanie:
Ziemniaki obrać i umyć. Rzodkiewki umyć, osuszyć i wraz z ziemniakami pokroić w małą kostkę. Dusić na rozgrzanym maśle. Wlać bulion i gotować ok. 20 minut. Zmiksować. Zupę wlać na talerze. Każdą porcję udekorować kleksem śmietany. Posypać rzeżuchą.

Mielone z cukinią

Składniki:
80 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, jajko, 10 dag twarogu, cebula, cukinia, 30 dag jogurtu naturalnego, po pęczku posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki, ząbek czosnku, przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka mielona papryka, bułka tarta

Wykonanie:
Farsz: cukinię umyć, obrać i pokroić w kostkę. Twaróg rozdrobnić. Wymieszać z 1/3 jogurtu, cukinią i 1/2 zieleniny.
Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Wymieszać z mięsem i jajkiem. Doprawić. Uformować kotlety. Do środka włożyć po łyżce farszu. Obtoczyć w bułce. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować dip ziołowy: pozostałą zieleninę wymieszać z resztą jogurtu. Doprawić solą i pieprzem. Podać do kotletów.

Brokuły pod pierzynką

Składniki:
brokuł, 8 pieczarek, 10 dag polędwicy, 5 ziemniaków, łyżka posiekanego koperku, 10 dag startego żółtego sera, 100 ml śmietanki 30-procentowej, masło, łyżeczka mąki, 1/2 szklanki bulionu

Wykonanie:
Brokuł podzielić na różyczki, zblanszować. Pieczarki pokroić, udusić na maśle. Ziemniaki obrać, ugotować i pokroić w plastry, a polędwicę w kostkę.
Sos: mąkę zrumienić, wlać bulion i śmietankę. Gotować. Wsypać ser i koperek. Mieszając, gotować ok. minuty.
Warzywa, pieczarki i polędwicę włożyć do naczynia żaroodpornego. Polać sosem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 st. C.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę