Mączki mięsno-kostne powrócą w połowie przyszłego roku
5 października 2011
TVP info podało, że dopiero w połowie przyszłego roku mączki mięsno-kostne wrócą jako pełnoprawna pasza w żywieniu zwierząt. Szczególnie liczą na to hodowcy trzody chlewnej, bo to szansa na niewielkie, ale jednak obniżenie kosztów produkcji. Z kolei ekolodzy cieszą się, że spadnie import transgenicznej soi.
Jak tłumaczy wiceminister rolnictwa Andrzej Butra, Polska stoi na stanowisku, że trzeba wprowadzić to na zasadzie krzyżowego karmienia, czyli białko pochodzenia drobiowego w karmieniu trzody chlewnej oraz białko z trzody w żywieniu drobiu. Dodaje, że teraz naukowcy opracowują testy na podstawie, których będzie można jednoznacznie odpowiedzieć jakiego rodzaju mączki dodano do paszy.
Badania trwają, skończą się na początku przyszłego roku, a wtedy od 1 lipca zakaz stosowanie zostanie oficjalnie cofnięty. Zdaniem hodowców trzody chlewnej, rewolucji w kosztach produkcji nie będzie, ale ceny genetycznie zmodyfikowanej śruty sojowej - najważniejszego obecnie źródła białka w żywieniu zwierząt - na pewno spadną.