Możliwe, że od połowy 2013 r. będzie możliwe stosowanie mączki mięsno-kostnej dla ryb. UE daje bowiem zielone światło dla stosowania białek zwierzęcych w skarmianiu ryb. Jedynymi państwami, które głosowały przeciw temu projektowi były Niemcy oraz Francja, Wielka Brytania wstrzymała się od głosu.
Echo takich zmian było słychać już w marcu br., kiedy to Komisja nie wykluczała złagodzenia zakazu stosowania białek zwierzęcych – PAP w paszach. Chodziło właśnie o zgodę na stosowanie ich jedynie w paszy dla ryb.
Jeśli wszystko przebiegnie zgodnie z planem, nowe przepisy prawdopodobnie wejdą w życie od 1 czerwca 2013 r. Od czasu opublikowania Mapy Drogowej II BSE w lipcu 2010 roku będzie to pierwszy konkretny krok w reintrodukcji użycia mączek zwierzęcych w paszach. Producenci pasz zrzeszenie w FEFAC pozytywnie ocenili ten krok oceniając, że ograniczy import owoców morza, który zaspokaja obecnie 70% popytu w UE – pisze FAMMU/FAPA.