Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Macedonia: większy eksport przetworów owocowo-warzywnych

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że według Macedońskiej Rady ds. Ekonomicznych, w minionym roku Macedonia wyprodukowała łącznie 50,0 tys. ton przetworów owocowych i warzywnych. Dla porównania w roku 2010 produkcja przetworzonych warzyw i owoców wyniosła 47,6 tys. ton.
Ponadto w minionym roku eksport macedońskich przetworów zamknął się wielkością 40,0 tys. ton, a krajowa konsumpcja 8,5 tys. ton. Wartość ubiegłorocznego eksportu osiągnęła ponad 45,0 mln euro - czyli niecałe 60,0 mln USD.

Głównymi rynkami zbytu dla tych przetworów były kraje Unii Europejskiej oraz pozostałe sąsiadujące bezpośrednio z Macedonią kraje.

Najważniejszym produktem przetwarzanym w Macedonii są różnego rodzaju papryki - zarówno odmiany słodkiej jak i chili. Do hitów eksportowych zaliczają się przede wszystkim pasta z papryki i bakłażanów - ajvar oraz to ljutenica czyli pasta z papryki i pomidorów o trochę innej konsystencji niż ajvar. Dużą popularnością ponadto cieszą się także w eksporcie macedońskie puszkowane papryki, puszkowane pomidory czy korniszony, a także pieczone papryki zamarynowane.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę