Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Lubella zyskuje, Malma traci

6 maja 2005

Choć rynek makaronów powoli rośnie, dwóch z trzech największych producentów traci w nim udziały. Powód? To efekt ofensywy małych wytwórców.

Sytuacja na rynku makaronów, którego wartość w 2004 r. sięgnęła 700 mln zł, nie rozpieszcza największych producentów: Lubelli, Malmy i Goliarda. Choć cały rynek wzrósł w 2004 r. o około 10 proc., tylko Lubella należąca do grupy Maspex zdołała zwiększyć udziały (o 2 pkt. proc.).

Miliony na reklamę

W 2005 r. chcemy utrzymać dynamikę wzrostu podobną do ubiegłorocznej. Nasze działania marketingowe będą nie mniej aktywne –  deklaruje Krzysztof Pawiński, prezes Maspexu.

Oznacza to nowe produkty i spore wydatki reklamowe, bo według firmy badawczej Expert Monitor, w 2004 r. Maspex wydał na reklamę marki Lubella około 18 mln zł, co stanowiło 96 proc. wszystkich wydatków reklamowych w kategorii makaronów. To jednak nie wszystko. Lubella uruchomiła na przełomie roku największą w Polsce, w pełni zautomatyzowaną, linię do produkcji makaronu. Rozbudowa zakładu kosztowała Maspex 46 mln zł.

Konkurencja nie śpi

Ubiegły rok nie był łatwy dla dwóch największych rywali Lubelli, czyli Malmy i Goliarda, których udziały w rynku makaronów skurczyły się. Michel Marbot, prezes i właściciel Malmy, nie załamuje jednak rąk. Jego firma próbuje rekompensować spadek udziałów w Polsce rozwijając sprzedaż w Europie Zachodniej. I tak makarony z Malborka są już obecne m.in. w ponad dwóch tysiącach włoskich sklepów należących do firmy Jolanda de Colo. Firma nie zamierza jednak oddać rynku polskiego. W tym roku planuje m.in. kampanię reklamową w telewizji. Poza tym rozwija produkcję mrożonych pierożków i kopytek. Tegoroczne przychody spółki mają się zamknąć kwotą 120 min zł, wobec 100 mln zł w roku ubiegłym.

Goliard także zamierza bronić swojej pozycji. Planujemy wyklejanie reklam na komunikacji miejskiej w największych polskich miastach i sponsoring niektórych programów w telewizji - mówi Robert Witkowski, z działu marketingu firmy. Firma inwestuje też w park maszynowy, dzięki czemu o kilka procent zwiększy moce produkcyjne.

Niepokojące trendy

Niestety, odwrotnie niż w krajach Europy Zachodniej, na polskim rynku makaronów postępuje rozdrobnienie produkcji. Jego przyczyną jest silna presja sieci handlowych na niską cenę makaronu, co ma związek ze zubożeniem znacznej części społeczeństwa –  mówi Piotr Wronka, prezes Wasa Barilla Poland, spółki będącej filią największego na świecie producenta makaronów.

W efekcie więksi producenci, którzy nie chcą się godzić na obniżanie cen, a co za tym idzie - także jakości, są często wypierani przez tanich, lokalnych dostawców. Liczbę działających w branży firm szacuje się nawet na 2-3 tys. Polski rynek makaronów z relatywnie niskim spożyciem na osobę jest bardzo trudny. Jeśli spojrzeć na dynamikę udziałów rynkowych największych producentów (Lubella, Malma) z perspektywy ostatnich 6 lat, okazuje się, że mimo intensywnych działań marketingowych pozycja tych brandów się skurczyła, głównie na rzecz rzecz tańszych o połowę wyrobów private label – dodaje Piotr Wronka.

Udział rynkowy tych ostatnich sięga już 20 proc. Poza tym w Polsce nadal dominuje spożycie makaronów przede wszystkim jako dodatku do zup, co dodatkowo ogranicza popyt na makarony typu włoskiego (al dente) - zwykle wyższej jakości, a zatem droższe.

Na koniec warto dodać, że całkiem spory, bo około 8-proc., udział w polskim rynku mają już makarony importowane, głównie z Włoch.


POWIĄZANE

Świat kasyn internetowych jest niezmiernie ciekawy dla graczy głównie z uwagi na...

Słoneczniki to jedne z najbardziej rozpoznawalnych i cenionych roślin zarówno w ...

Dużo pisze się w różnych rolniczych mediach na temat konkurencyjności europejski...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę