biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Łosoś norweski ze... Szwecji

28 września 2013
Ryby są zdrowe nie tylko dla konsumentów. Służą też szwedzkiej wymianie handlowej. Jednak ich walory zdrowotne i smakowe mogą przegrać z ceną - informuje "Puls Biznesu".
Polska jest trzecim co do wielkości odbiorcą szwedzkiej żywności, której eksport rośnie w zawrotnym tempie. W pierwszym półroczu 2013 r. zwiększył się o 48 proc., z 1,9 mld SEK do 2,9 mld SEK (1,4 mld zł) - wynika z danych Szwedzkiej Rady Rolnictwa (SBA - Swedish Board of Agriculture), rządowego organu zajmującego się polityką rolno-spożywczą.

Za rosnącą wymianę handlową między Polską a Szwecją odpowiadają głównie importerzy ryb. Jakie ryby Polacy tak chętnie kupują w Szwecji? Wcale nie szproty czy śledzie, z którymi kojarzą ten kraj polscy przetwórcy. Królem szwedzkiego eksportu do Polski jest łosoś norweski.

Smaczne ryby o charakterystycznym różowawym mięsie opierają się rybnej dekoniunkturze nad Wisłą. Jednak, zdaniem Jerzego Safadera, prezesa Polskiego Stowarzyszenia Przetwórców Ryb, rozwój konsumpcji hamują ceny. - Rok temu przetwórcy płacili za kilogram 3,5 EUR, ostatnio ceny sięgają 6,5 EUR. Dopóki surowiec nie stanieje, Polacy nie będą jedli więcej ryb, chociaż już wiedzą, że warto - uważa Jerzy Safader.



POWIĄZANE

Zakończona właśnie polska prezydencja w Radzie Unii Europejskiej miała być szans...

Kampania wyborcza ma swoją temperaturę, dynamikę, ostrość. W normalnym życiu pol...

9 lipca wygasa 90-dniowy okres zawieszenia wprowadzonych przez amerykańskiego pr...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę