Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Lody prawdziwe – historia przepisu wygrzebanego na strychu

5 czerwca 2015
Stworzone na bazie wyłącznie naturalnych składników, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków i dokładnie z liczącą kilkadziesiąt lat domową recepturą. To przepis na prawdziwe lody, których spróbować można w jedynym takim miejscu w kraju - w Wytwórni Lodów Prawdziwych, która otworzyła się 1 maja na Rynku Kościuszki w Białymstoku.

- Lody od zawsze gościły w naszym domu. Doskonale pamiętam ich smak z dzieciństwa. Ale nie były to zwyczajne lody, które kupowaliśmy w mieście. Te lody przygotowywała moja babcia – własnoręcznie i samodzielnie – wspomina Krzysztof Kuderewski, właściciel Wytwórni Lodów Prawdziwych.

Jak mówi, przepisów na stworzenie lodów domowym sposobem można znaleźć bez liku. W internecie jest przecież cała masa gotowych receptur. - Wystarczy odrobina chęci i można samemu „kręcić” domowe lody, ale... takie lody, które przygotowywała moja babcia były wyjątkowe, a świadczy o tym fakt, że ich smak towarzyszy mi do dziś...

Przodkowie – a dokładnie właśnie babcia pana Krzysztofa – wytwarzała i sprzedawała swoje przysmaki po II Wojnie Światowej. Potem nastał czas „komuny” i niewiele z tego zostało.

- Kilka lat temu zupełnie przez przypadek znaleźliśmy na strychu domu moich dziadków zeszyt z zapiskami babci. Wśród różnych przepisów była tam także receptura na lody! Wspomnienia w jednej chwili odżyły. Postanowiłem, że muszę spróbować odtworzyć ten smak. Uznałem, że skoro w moim odczuciu te lody były tak niesamowite, to jest duża szansa, że zagustują w nich również inni. Stąd właśnie wziął się pomysł na Wytwórnię - dodaje.

O ile nie było problemu ze składnikami – bo potrzebne są tylko tłuste – najlepiej wiejskie - mleko, śmietana i żółtka jaj oraz cukier, czekolada i owoce, o tyle trudnością było znalezienie odpowiednich urządzeń, przy pomocy których można by lody wytwarzać na większą – niż tylko dla własnego użytku - skalę.

- Na szczęście udało się wyszukać odpowiednie maszyny, które zapewniały wytwarzanie lodów w niezmienionym smaku i formie – dokładnie takich, jak robiła moja babcia. Co istotne, powstają one bez użycia jakichkolwiek sztucznych dodatków czy ekstraktów – zapewnia.

Wytwórnia Lodów Prawdziwych jest czynna codziennie od 9.00 do 21.00 a w weekendy do 23.00. W sprzedaży są trzy rodzaje lodów o smaku śmietankowym, czekoladowym i truskawkowym oraz jeden sorbet. Codziennie zaś wytwarzany będzie dodatkowo jeden niepowtarzalny smak – np. marchwiowy, grzybowy, fasolowy. Informacje o dostępnym danego dnia smaku udostępniane będą codziennie na facebooku.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę