FAMMU/FAPA podała, że ukraińskie ministerstwo rolnictwa planuje wprowadzić maksymalną wartość graniczną zawartości wody obcej w mięsie kurcząt na poziomie 4 proc.
Po wprowadzeniu takiego wskaźnika, ukraińskie mięso drobiowe będzie mogło być bardziej konkurencyjne na rynkach zagranicznych. Pozwoli to również uchronić ukraińskich konsumentów przed produktami o niskiej jakości. Według norm unijnych maksymalna dopuszczalna zawartość wody obcej w mrożonych tuszkach kurcząt, wydzielanej podczas rozmrażania, wynosi 1,5 proc.-5,1 proc.
Wartość graniczna jest uzależniona od metody schładzania. Jedynie mięso spełniające normy UE może być wysyłane na ten rynek. Podczas posiedzenia Stałego Komitetu Komisji Europejskiej ds. Łańcucha żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w grudniu 2012 r. Ukraina uzyskała zgodę na eksport drobiu do UE. Kolejnym krokiem są kontrole przeprowadzane przez unijne służby weterynaryjne w ukraińskich zakładach drobiarskich.