Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Limit wody w mięsie kurcząt. Na Ukrainie...

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że ukraińskie ministerstwo rolnictwa planuje wprowadzić maksymalną wartość graniczną zawartości wody obcej w mięsie kurcząt na poziomie 4 proc.
Po wprowadzeniu takiego wskaźnika, ukraińskie mięso drobiowe będzie mogło być bardziej konkurencyjne na rynkach zagranicznych. Pozwoli to również uchronić ukraińskich konsumentów przed produktami o niskiej jakości. Według norm unijnych maksymalna dopuszczalna zawartość wody obcej w mrożonych tuszkach kurcząt, wydzielanej podczas rozmrażania, wynosi 1,5 proc.-5,1 proc.

Wartość graniczna jest uzależniona od metody schładzania. Jedynie mięso spełniające normy UE może być wysyłane na ten rynek. Podczas posiedzenia Stałego Komitetu Komisji Europejskiej ds. Łańcucha żywnościowego i Zdrowia Zwierząt w grudniu 2012 r. Ukraina uzyskała zgodę na eksport drobiu do UE. Kolejnym krokiem są kontrole przeprowadzane przez unijne służby weterynaryjne w ukraińskich zakładach drobiarskich.



POWIĄZANE

Europejskie organizacje rolnicze wystosowały dwa listy otwarte w sprawie spójnej...

Jesień w pełni. Przed nami długie i zimne wieczory, podczas których będziemy spę...

Rosyjska pszenica: dane dotyczące zbiorów wskazują na nieznacznie niższą produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę