A_BIO_AGRO_950

Lepsze wykrywanie pestycydów w żywności

3 grudnia 2015
Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w stolicy żadne pestycydy nie straszne. Wszystko dzięki uruchomieniu krajowego laboratorium referencyjnego ds. pozostałości pestycydów - podaje portal rp.pl

Placówka wyposażona została w wysokiej klasy sprzęt specjalistyczny, m.in. chromatograf gazowy wart 1 mln zł. Zakup aparatu, który skróci czas analizy oraz zwiększy zakres i liczbę badanych próbek żywności, sfinansował budżet wojewody mazowieckiego.

Urządzenie służy do badania żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego na zlecenie importerów, eksporterów żywności oraz klientów indywidualnych. Będzie także wykorzystywane do badań w ramach kontroli granicznej i innych w tzw. unijnej kontroli urzędowej.

więcej na stronie rp.pl



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę