Nowy sposób wytwarzania insuliny opracowali kanadyjscy naukowcy
Powstaje ona z rośliny oleistej zwanej krokoszem barwierskim (fałszywy szafran, Carthamus tinctorius). Naukowcy z laboratorium SemBioSys Genetics wprowadzili do ziaren tej rośliny gen odpowiedzialny za produkcję insuliny. - Roślina rośnie, gen uaktywnia się, a w ziarnach powstaje insulina - wyjaśnia Andrew Baum, kierujący SemBioSys Genetics. - Wystarczy następnie zebrać ziarna i oczyścić insulinę. Ten proces pozwoli zwiększyć bardzo wydatnie produkcję tego specyfiku.
Kanadyjczycy spodziewają się, że dzięki opracowanej przez nich technologii koszt uzyskiwania insuliny zmaleje o 70 proc., a cena zakupu spadnie co najmniej o 40 proc. Pod koniec roku lek uzyskiwany w nowy sposób będzie testowany na zwierzętach. Kliniczne testy na ludziach przewidziane są na lata 2007 - 2008. Zapotrzebowanie na insulinę stale rośnie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia 175 milionów osób jest chorych na cukrzycę. Według prognoz do roku 2030 liczba ta się podwoi.