Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Legalna żywność lokalna

5 stycznia 2016
Fundacja Partnerstwo dla Środowiska wspólnie z Małopolską Izbą Rolniczą  są pomysłodawcami kampanii społecznej na rzecz ułatwień dla sprzedaży produktów lokalnych „z pierwszej ręki”.
Dzisiaj, zgodnie z prawem, nie możemy kupić bezpośrednio od wytwórcy, który nie prowadzi firmy, takich produktów jak: dżemy, konfitury, soki, przetwory domowe, przeciery, mąki, kasze, mięsa surowe (poza drobiem, zajęczakami i dziczyzną), wędliny, pasztety, oleje, domowe nalewki, cydry, wina…

Zdaniem autorów Kampanii abyśmy mogli legalnie kupować, a rolnicy i drobni wytwórcy legalnie sprzedawać przetworzone produkty, konieczne są zmiany w prawie, które uproszczą i ujednolicą przepisy regulujące wytwarzanie oraz sprzedaż żywności „z pierwszej ręki”.

Fundacja Partnerstwo dla Środowiska i Małopolska Izba Rolnicza, opierając się na doświadczeniach z Województwa Małopolskiego, stworzyły propozycję możliwych zmian w prawie.

Jednak aby  te zmiany mogły wejść w życie, potrzebne jest nam poparcie instytucji, organizacji oraz osób prywatnych zainteresowanych łatwiejszym dostępem do zdrowych i naturalnych produktów wprost od rolnika. Dlatego Fundacja Partnerstwo dla Środowiska i MIR zachęcają wszystkich zainteresowanych do włączenia się w działania prowadzone w ramach kampanii i podpisanie petycji.

Poniżej prezentujemy petycje – Legalna żywność lokalna
Petycja dotycząca zmian prawnych, które umożliwią zwiększenie legalnej produkcji i sprzedaży żywności lokalnej z pierwszej ręki, od rolników i innych małych rodzinnych wytwórców żywności.
Żywność jest dobrem podstawowym, a dobre, zdrowe jedzenie podstawową potrzebą człowieka. Jej zaspokojenie decyduje nie tylko o stanie zdrowia i formie fizycznej osoby, lecz także o jej godności oraz  dobrostanie. Swoboda wytwarzania i wprowadzanie na rynek z pierwszej ręki bezpiecznej żywności jest podstawowym sposobem zaspokojenia tej potrzeby.
Dzisiaj zgodnie z prawem nie możemy kupić bezpośrednio od wytwórcy, który nie prowadzi firmy, takich produktów jak: dżemy, konfitury, soki, przetwory domowe, przeciery, mąki, kasze, chleb, mięsa surowe (poza drobiem, zajęczakami i dziczyzną), wędliny, pasztety, oleje, domowe nalewki, cydry, wina…  a przecież nie każdy czuje się przedsiebiorcą.
Jednocześnie sprzedaż z pierwszej ręki wszystkich produktów żywnościowych – czy to płodów rolnych, czy przetworów owocowych, czy zwierzęcych - jest prowadzona powszechnie w szarej strefie.
Zmiany legislacyjne oraz bardziej jednoznaczne i racjonalne interpretacje obecnie obowiązujących przepisów są niezbędne dla umożliwienia bezpośredniego dostępu do dynamicznie rozwijającego się rynku żywności małym gospodarzom rolnym i wytwórcom żywności, w tym ekologicznym. Obecnie są tej możliwości w znacznej mierze pozbawieni.
Dlatego Fundacja Partnerstwo dla Środowiska oraz Małopolska Izba Rolnicza, opierając się na doświadczeniach małopolskich postulują, by:
1.Ułatwić dostęp do legalnego rynku lokalnej żywności dla rolników i innych wytwórców (w rozumieniu nie-przemysłowych producentów) w formie zalegalizowania sprzedaży z pierwszej ręki zarówno nieprzetworzonych, jak i przetworzonych produktów  żywnościowych w ograniczonych ilościach.
2.W zakresie przetwórstwa mleka, wprowadzić możliwość legalnego wytwarzania serów twarogowych, serów twardych oraz masła i jogurtów z mleka niepasteryzowanego bezpośrednio przez hodowców w ramach już prowadzonej działalności rolniczej, bez konieczności tworzenia przedsiębiorstwa i rejestrowania dodatkowej działalności gospodarczej. Wielkość tej produkcji powinna być określona obowiązującymi obecnie limitami tj. 1 000 l mleka na tydzień, przy założeniu że:
?   5,5-8,8 l mleka = 1 kg twarogu,
?   10-12 l mleka = 1 kg sera twardego,
?   60 l mleka = 2,6 kg masła.
1.Wprowadzić możliwość legalnej sprzedaży chleba wypiekanego w domu w oparciu o tradycyjne i regionalne receptury, na bazie mąki i innych surowców pochodzących z własnego gospodarstwa, z zachowaniem limitu sprzedaży:
?   wypiekanie chleba – do 100 kg /tydzień.
1.Wprowadzić możliwość legalnej sprzedaży z pierwszej ręki mięsa surowego, rozebranego ze zwierząt pochodzących z własnej hodowli - w ramach działalności rolniczej, bez konieczności rejestrowania działalności gospodarczej. Przynajmniej w odniesieniu do mięsa wołowego, cielęciny i jagnięciny.
?   limit – do ustalenia.
1. Wprowadzić możliwość legalnej sprzedaży własnych nalewek, win i cydrów wytworzonych w gospodarstwie w oparciu o tradycyjne i regionalne receptury, wytwarzanych z  surowców pochodzących z własnego gospodarstwa, z zachowaniem limitu sprzedaży:
?   produkcja nalewek – do 18% alkoholu w oparciu o legalnie zakupiony spirytus – limit 500 l /rok;
?   produkcja wina lub innych przetworów określonych w Ustawie z 12 maja 2011 r. „o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina” - w stosunku do gospodarstw posiadających własne uprawy winorośli wprowadzić należy limit produkcji bez VAT-u do 2 000 l /rok, lub należy wprowadzić zwolnienia podatkowe na okres np. 5 lat.
 
Proponowane zmiany legislacyjne:
1.Zebranie w jednym akcie prawnym napisanym prostym, zrozumiałym językiem wszystkich wymogów - z różnych dziedzin – regulujących kwestie wytwarzania na cele sprzedaży z pierwszej ręki i prowadzenia sprzedaży z pierwszej ręki żywności (surowców i produktów przetworzonych i nieprzetworzonych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego).
W treści uwzględnienie przynajmniej przedstawionych powyżej priorytetów 1,2,3.
 
1.Dopuszczenie do sprzedaży z „pierwszej ręki”  i zebranie każdorazowo w szczegółowym odrębnym rozporządzeniu wszystkich wymogów dot.:
2a. – sprzedaży z pierwszej ręki chleba wypiekanego w domu.
2b. – sprzedaży z pierwszej ręki  mięsa surowego ze zwierząt z własnej hodowli.
2c. – sprzedaży z pierwszej ręki  domowych nalewek, cydrów i win.

POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę