Znane są już wyniki I edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za najlepszy produkt 2007 roku O tytuł ubiegało 80 przysmaków, wytwarzanych przez mazowieckich producentów. Natomiast nagrody otrzymało 11 z nich, m.in. Chleb „Staropolski”, Twaróg „Garwoliński” delikatesowy półtłusty, Sękacz Zaniewicza, Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha i Likier Benedyktyński. Wręczenie nagród odbyło się 24 kwietnia br. w Warszawie. Wyłaniając laureatów Kapituła Konkursu brała pod uwagę: smak produktu, jego walory wizualne, estetykę i funkcjonalność opakowania oraz metodę wytwarzania. Każdy przysmak mógł uzyskać maksymalnie 35 punktów.
– Cieszę się, że do pierwszej edycji konkursu zgłosiło się tak wielu mazowieckich producentów. Świadczy to o rosnącym zainteresowaniu zdrowymi, tradycyjnymi produktami, zarówno wśród producentów, jak i konsumentów. Mam nadzieję, że moda na tradycyjną i ekologiczną żywność na dobre zagości na Mazowszu – podkreśla Adam Struzik, Marszałek Województwa Mazowieckiego.
Celem konkursu jest promocja najlepszych, najsmaczniejszych, najzdrowszych oraz tradycyjnych produktów spożywczych wytwarzanych na Mazowszu. Konkurs miał za zadanie wyłonić i nagrodzić producentów, wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa.
Laureatami I edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego zostali:
wyroby piekarnicze, cukiernicze i inne wyroby mączne: Chleb „Staropolski”
Zakład Piekarsko-Ciastkarski „Kowalczyk”
z Grabowa nad Pilicą
wędliny oraz przetwory mięsne: Kaszanka wiejska
P.P.U.U.i H. „Bekon” M. Podgórski
z Szydłowca
sery i inne przetwory mleczne: Twaróg „Garwoliński” delikatesowy półtłusty
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Garwolin z Woli Rębkowskiej
przetwory owocowe i warzywne: Podgrzybki Marynowane Dekor
„PROVITUS” Dąbrowscy, Malesa Sp.j.
z Radzymina
miody
Miód kremowany
Pasieka Mirosław Sapieja z Lebiedzi gm. Sterdyń
Mazowieckie Produkty Tradycyjne i Naturalne
wyroby piekarnicze, cukiernicze i inne wyroby mączne: Sękacz Zaniewicza
Cukiernia Zaniewicz Allnet Sp. z o.o.
z Piastowa
wędliny oraz przetwory mięsne: Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha
Małgorzata i Tadeusz Dąbrowscy, gospodarstwo ekologiczno-agroturystyczne z Hołowienek, gm. Sabnie
sery i inne przetwory mleczne: Ser biały
Marianna Kuźma z Grodziska gm. Sabnie
przetwory owocowe i warzywne: Cukinie koktajlowe extra
ABW Agrocentrum, Waldemar Jakubiak
z Błonia
miody: Miód nektarowo spadziowy
Pasieka Łazy Leśne, Krzysztof Pietrzak
z Ożarowa Mazowieckiego
napoje: Likier Benedyktyński
Marianna Król z Góry Kalwarii
LAUREACI
Zakład Piekarsko – Ciastkarski „Kowalczyk” z Grabowa n. Pilicą to firma z tradycjami rodzinnymi, która powstała w 1991 roku. W swojej ofercie posiada wyroby piekarnicze, cukiernicze oraz ciasta pakowane. Produkty wyróżniają się wysoką jakością oraz doskonałymi walorami smakowymi. Do ich wypieku stosowane są wyłącznie surowce naturalne, bez dodatku konserwantów. Ideą firmy jest dbanie o jakość składników, tak by pieczywo było najwyższej jakości.
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Usługowo-Ubojowe i Handel „BEKON” Mieczysław Podgórski z Szydłowca istnieje od 1992 roku. Początkowo była to tylko ubojnia bydła, następnie ubojnia bydła i trzody chlewnej. Po wejściu do Unii Europejskiej nastąpiła modernizacja zakładu, który obecnie zajmuje się ubojem trzody chlewnej i produkcją wędlin. Wyroby powstają według własnych, oryginalnych zakładowych receptur. Nie zawierają żadnych ulepszaczy, a ich produkcja bazuje na przyprawach naturalnych.
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska „Garwolin” w Woli Rębkowskiej została założona w 1946 roku przez Aleksandra Kwiatka, Jana Burczenika, Konstantego Paziewskiego, Szymona Biernackiego, Józefa Barana i Stanisława Serzysko. Zakład prowadzi proekologiczną produkcję. Posiada własną biologiczną oczyszczalnię ścieków. Wyroby OSM Garwolin są cenione przez konsumentów i specjalistów w dziedzinie mleczarstwa, o czym świadczą liczne nagrody i wyróżnienia za wysoką jakość i niepowtarzalne walory smakowe. Spółdzielnia w uznaniu jakości produktów otrzymała tytuł Polskiego Producenta Żywności w 2003 r.
Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego „Provitus” Spółka Jawna w Radzyminie posiadają 20-letnią tradycję. W swojej działalności bazuje na polskich recepturach i technologiach, wykorzystujących polskie surowce. W urozmaiconej, liczącej blisko 70 pozycji, ofercie firmy znajdują się marynaty z ogórków, papryki i grzybów, przetwory owocowe, sałatki warzywne oraz cała gama chrzanów smakowych. Wyroby firmy były wielokrotnie nagradzane na targach żywnościowych, m.in. Złotym Medalem na Targach Spożywczych POLAGRA.
Pasieka Mirosław Sapieja z Lebiedzi gm. Sterdyń położona jest w czystym ekologicznie obszarze Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Pasieka oferuje miody wielokwiatowe, rzepakowe, mniszkowe, nektarowo-spadziowe, akacjowe i lipowe.
Cukiernia Zaniewicz Allnet Sp. z o.o. z Piastowa powstała w 1993 roku. Początkowo zakład specjalizował się w produkcji pączków i drożdżówek. Od ponad dziesięciu lat specjalnością zakładu są Sękacze Zaniewicza i ciastka regionalne, a od przeszło dwóch lat również ekologiczne, certyfikowane wypieki. Zgodnie z założeniem, firma poszukuje starodawnych receptur polskich ciast, aby kultywować staropolskie tradycje kulinarne.
Gospodarstwo Ekologiczno-Agroturystyczne Małgorzaty i Tadeusza Dąbrowskich z Hołowienek gm. Sabnie leży w otulinie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego. Kiełbasa wyrabiana jest ręcznie na bazie rodzinnej receptury. Produkt otrzymał pierwszą nagrodę w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Kiełbasa nadbużańska jałowcowa sucha wpisana jest także na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W gospodarstwie wypiekane są także tradycyjne ciasta, m.in. wykonywany ręcznie sękacz, ciasta ze skwarkami, mazurki. Gospodarstwo posiada certyfikaty: AGROBIOTEST i EKOLAND.
Marianna Kuźma z Grodziska gm. Sabnie prowadzi wraz z mężem, położone w otulinie Nadbużańskiego Parku Krajobrazowego, gospodarstwo uprawiane metodami tradycyjnymi. Dodatkowo państwo Kuźma zajmują się przetwórstwem tradycyjnym: mlecznym, owocowo-warzywnym i wypiekami z produktów pochodzących z ich gospodarstwa. Ser biały wytwarzany jest w tej rodzinie od pokoleń. Jest produktem tradycyjnym, wyrabianym ręcznie.
ABW Agrocentrum, Waldemara Jakubiaka z Błonia to firma zajmująca się przetwórstwem owoców i warzyw. Od początku swojej działalności w 1989 r. firma odniosła wiele sukcesów, a za swe produkty otrzymała wiele nagród. Produkty firmy to m.in.: owoce schłodzone i mrożone, marynaty owocowe i warzywne, kompoty, dżemy, produkty dla diabetyków. Niepowtarzalne walory smakowe oraz oryginalny wygląd gotowych produktów zostały osiągnięte poprzez zastosowanie do produkcji surowców wysokiej jakości. Produkty powstają w oparciu o tradycyjne, sprawdzone receptury.
Pasieka Łazy Leśne Krzysztofa Pietrzaka z Ożarowa Mazowieckiego usytuowana jest w Kampinoskim Parku Narodowym i jest stacjonarną pasieką ekologiczną. Ule w pasiece są drewniane, a metody pracy proste i tradycyjne. Spadź i nektar zbierane są przez pszczołę środkowoeuropejską „Kampinoską”.
Marianna Król z Góry Kalwarii ma wiele pasji. Jedną z nich jest robienie nalewek. Jest pomysłodawczynią i organizatorką wielu imprez, których celem jest prezentowanie tradycji naszych przodków. Jej specjalnością jest Likier Benedyktyński, wytwarzany sposobem domowym z 15 naturalnych składników, takich jak: spirytus, miód naturalny, zioła i przyprawy korzenne.
6120377
1