Biogaz_III Forum 2025

Laboratorium GIJHARS w Gdyni walczy z fałszerzami kawy w Polsce

2 marca 2010
Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniom rynku Laboratorium Specjalistyczne Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Gdyni opracowało własne procedury badawcze oraz wdrożyło znormalizowane metody badawcze pozwalające na kompleksową ocenę jakości handlowej kawy, stosując różne techniki analityczne, ze szczególnym uwzględnieniem wykrywania zafałszowań kawy rozpuszczalnej i kawy palonej mielonej.

Laboratorium GIJHARS w Gdyni jest jedynym w Polsce laboratorium, które wdrożyło i uzyskało akredytację Polskiego Centrum Akredytacji w zakresie oznaczania zawartości cukrów prostych: glukozy, fruktozy i ksylozy w kawach rozpuszczalnych. Jest to metoda pozwalająca na wykrywanie zafałszowania kawy rozpuszczalnej tanią kawą zbożową. Dzięki niej, zafałszowania w kawie naturalnej mielonej potwierdzane są nowatorską metodą mikroskopową, umożliwiającą wykrywanie upalonych surogatów między innymi jęczmienia, owsa, żyta, pszenicy, buraka czerwonego, buraka cukrowego oraz cykorii. Fałszowanie kawy w znacznym stopniu obniża jej walory smakowe i zapachowe.

Dotychczasowe badania wykazały, że kawa naturalna jest fałszowana produktami zbożowymi. Jest to problem, który powinien zostać pilnie rozwiązany z punktu widzenia konsumenta i uczciwych producentów kawy.


POWIĄZANE

W czasach, gdy europejskie rolnictwo stoi w obliczu bezprecedensowych wyzwań – o...

Polska sprzeciwia przedłużeniu umowy UE–Ukraina o transporcie drogowym. Uderza o...

Czerwiec w tym roku stoi pod znakiem wyborów. Niektórzy głosowali sercem, inni r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę