Jak podaje FAMMU/FAPA, średnia cena sprzedaży brojlerów (tuszki patroszone z szyjami tzw. 65 proc.) na rynku UE w maju br. wyniosła 189,26 EUR/100 kg i była o 1,4 proc. wyższa niż przed miesiącem i o 0,4 proc. wyższa niż w maju 2011 r..
W porównaniu ze średnią z lat 2007-11 za kurczęta uzyskiwano o 7 proc. więcej. W ciągu ostatniego miesiąca w największym stopniu kurczęta podrożały we Włoszech (+8 proc.) i Portugalii (+6 proc.). Spadek cen zanotowano jedynie w 7 państwach członkowskich - w Grecji (-6 proc.) oraz nieznacznie w Szwecji, Czechach, Danii, Słowacji, na Litwie i Malcie.
W Polsce ceny wzrosły o 1,5 proc. do 141,2 EUR/100 kg. Polskie kurczęta, obok brytyjskich, pozostały jednak nadal najtańsze w całym ugrupowaniu (ok. 75 proc. średniej ceny unijnej). Najwyższy poziom cen kurcząt miał miejsce w Finlandii, Niemczech i na Cyprze (250-253 EUR/100 kg).
W pierwszym tygodniu czerwca br. kurczęta podrożały średnio w UE o 1,1 proc. do ok. 191 EUR/100 kg. Największą dynamikę wzrostu zaobserwowano na Węgrzech (+12,3 proc.) i w Polsce (+7,5 proc.). Na utrzymywanie się cen kurcząt na wysokim poziomie wpływa zwiększony popyt wewnętrzny stymulowany trwającymi obecnie Mistrzostwami Europy w Piłce Nożnej, a także rosnący eksport i wysokie ceny wieprzowiny.