Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kulinarny Puchar Polski 2008

30 września 2008

17 września 2008 roku w Poznaniu, podczas targów Polagra-Food odbył się najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w Polsce. Biorący w nim udział kucharze, musieli najpierw wygrać jeden z dziesięciu renomowanych konkursów kulinarnych. Zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski zostali: Artur Pijanowski i Grzegorz Birek - Hotel Intercontinental, Warszawa. W nagrodę otrzymali czek na 10 tys. złotych, upominki od sponsorów oraz 2 bony towarowe po 5 tys. złotych.

Najlepsza ekipa przygotowała dania: Pieczony filet z siei na ciepłej sałatce z borowików i szyjek rakowych, podany ze szczypiorkową oliwką i pianką z koziego mleka oraz Strudel z sarniego combra i gruszek, podany na sosie piernikowym w towarzystwie czerwonej kapusty duszonej z miodem pitnym i owocami żurawiny oraz wafel z kasztanów.

Dostaliśmy się do Kulinarnego Pucharu Polski przez przypadek - startowaliśmy razem z Grzegorzem na Martelu, pierwsze miejsce zajęli reprezentanci La Regina – zrezygnowali jednak z przyczyn osobistych ze startu, nominacja przeszła więc na nas. Było to dla nas spore zaskoczenie, tym bardziej, że mieliśmy na przygotowania dwa i pół tygodnia – mówi Artur Pijanowski.  Biorąc pod uwagę międzynarodowe jury, nastawiliśmy się na to, żeby danie było proste, wyraziste, bez łączenia skomplikowanych smaków – dodaje.

Drugie miejsce zajęli: Zbigniew Koźlik i Katarzyna Żurawska - Hotel HP Park Plaza, Wrocław, którzy przygotowali: Roladki z siei faszerowane borowikami, podawane w sosie szafranowo-cytrynowym oraz Comber z sarny zapiekany w foie gras, podawany z babeczką z kaszy gryczanej. 

Ekipa zakwalifikowała się do Kulinarnego Pucharu Polski zwyciężając Olimpiadę Smaku 2008. Laureaci drugiego miejsca otrzymali czek w wysokości 7 tys. złotych oraz upominki od sponsorów.

Trzecie miejsce wywalczyli natomiast: Sebastian Truszkowski i Piotr Kitowski - Hotel Nadmorski - Gdynia. Nominację do konkursu zapewniło im zwycięstwo w Mistrzostwach Polski w Potrawach z Ryb - Sielawa Blues 2008.

Zespół zaserwował podczas Kulinarnego Pucharu Polski dania: Gotowana sieja w maślanym confi na emulsyjnym sosie ze skorupiaków z potrawką z grasicy, borowika i raka oraz Comber z sarny w otulinie z królika z pszenicą i kaczą krwią, na wytrawnym sosie z trawą żubrową. Nagrodą za trzecie miejsce był czek w wysokości 5 tys. złotych oraz upominki od sponsorów.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę