Podczas Międzynarodowych Targów Rolniczych w Poznaniu kilkunastu wytwórców nagrodzono „Perłami” w konkursie „Nasze kulinarne dziedzictwo”. „Perły” to nie tylko nagroda, to cała kampania promocyjna i edukacyjna, która zachęciła mieszkańców wsi do wygrzebania z pamięci dawnych receptur na znakomite regionalne przysmaki przygotowywane niegdyś przez babcie, prababcie.
Był w naszej nieodległej historii czas, kiedy kultura regionalna kojarzyła się głównie ze strojem folklorystycznym, kapelą czy zespołem ludowym – choć i te trochę wyśmiewano. Od kilku lat wracamy do źródeł. Coraz chętniej poznajemy naszą historię i tradycje – także kulinarne.
Wyroby według przepisów babci stają się rarytasem. „Perły” je nobilitują. W tym roku odbyła się już VIII edycja konkursu „Nasze kulinarne dziedzictwo”. Powiększyła się lista nagrodzonych rarytasów stanowiących atrakcję także dla turystów. Mogą więc być również źródłem dochodu. W programie „Tydzień” porozmawiamy o celach tego konkursu, o tym co udało się ocalić od zapomnienia? Dlaczego to takie ważne? A także o innych formach promocji produktów regionalnych i lokalnych, jak również o tym, że uzyskanie „Perły” to wielka zachęta do starań o rejestrację tych produktów na liście Unii Europejskiej.