CTR_2024
TSW_XV_2025

Kujawy ,,ojczyzną'' twarogu?

5 stycznia 2016
Badania wskazują, że najstarszy znany nauce...twarożek wytwarzano siedem i pół tysiąca lat temu na Kujawach. Polscy i brytyjscy naukowcy piszą o tym w prestiżowym tygodniku Nature - podała Informacyjna Agencja Radiowa.
W okolicach miejscowości Ludwinowo koło Włocławka oraz w innych miejscach na Kujawach archeolodzy wykopali już jakiś czas temu szczątki podziurkowanych naczyń, tak zwanych naczyń sitowatych. Były to ceramiczne baniaki mieszczące około pięciu litrów - powiedziała Polskiemu Radiu współautorka badań, dr Joanna Pyzel z Uniwersytetu Gdańskiego: „Miały około 20 centymetrów wysokości i były zwężane, miały kształt jakby lejka". Teraz brytyjscy chemicy przebadali osad z tych naczyń i dowiedli, że jest on pozostałością po twarożku. Ówcześni Europejczycy nie tolerowali laktozy, czyli świeżego mleka, ale bezpieczniej mogli spożywać twaróg, bo podczas produkcji sera odcedzali część laktozy. Jedna z hipotez mówi, że gen tolerancji laktozy rozprzestrzenił się bardzo szybko w Europie, dzięki czemu na starym kontynencie większość ludzi może bezpiecznie pić słodkie mleko, w przeciwieństwie do mieszkańców Azji.
„Nie oznacza to, że ser został wymyślony na Kujawach" - podkreśla dr Pyzel, ale od tej pory Polska ma pierwsze miejsce na liście najstarszych znanych śladów twarogu na świecie.



POWIĄZANE

Po debacie z Ursulą von der Leyen na temat jej nowego zespołu i programu, posłow...

Jak podaje АПК-Информ, Ukraiński koncern drobiowy MHP rozbudowuje system kontrol...

Grupa Wielton koncentruje się na zagwarantowaniu odpowiedniego obłożenia produkc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę