A_BIO_AGRO_950

Kujawskie ruchańce

2 września 2013
Ruchańce drożdżowe nazywane również plackami ruchanymi, racuchami lub racuszkami  są kolejnym przysmakiem z województwa kujawsko – pomorskiego , który został wpisany na listę produktów tradycyjnych.
 Są to okrągłe czasami owalne, wypukłe placki drożdżowe, przygotowywane z mąki, drożdży, mleka, niewielkiej ilości jaj i roztopionego, ciepłego masła.
Ruchańce cieszą się duża popularnością na Kujawach i gospodynie chętnie je przygotowują zarówno z okazji  uroczystości rodzinnych jak i różnego rodzaju festynów czy jarmarków.





POWIĄZANE

St. Valentin, 11 listopada 2025 r. – Podczas tegorocznych targów Agritechnica 20...

Kot w domu to sama radość, a kilka kotów… jeszcze więcej radości! Te niezwykle i...

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę