Ptak_Waw_CTR_2024

Kuchnia Polska - wczoraj i dziś

5 stycznia 2016
Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego jest współorganizatorem i głównym sponsorem konkursu kulinarnego, który odbędzie się w dniach 14-16 czerwca w Pułtusku. Udział UPEMI w konkursie kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” to element  idei organizacji, która dba o jakość jedzenia, a tym samym o jakość życia konsumentów.

To już V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, którego głównym organizatorem jest Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord. Celem zmagań jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie w gotowaniu nowoczesności z tradycją.  Zmagania odbywają się w dwóch kategoriach – dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Do zadań uczestników będzie należało przygotowanie zimnej lub gorącej przekąski z wykorzystaniem okonia, sera pleśniowego, świeżego rabarbaru i ziół, a także dania głównego – schabu, selera, małosolnego ogórka i chrzanu.

Jeżeli mowa o schabie – nie sposób nie wspomnieć o mięsie  wytwarzanym w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Jest on zapewnieniem dla kucharzy i konsumentów  najwyższych walorów odżywczych i smakowych. Proces produkcji mięsa z logotypem QAFP jest kontrolowany na każdym etapie, co wyklucza obecność wad.

„Wyroby QAFP idealnie wpisują się w nazwę samego konkursu, są dowodem na świetne  połączenie tradycji z nowoczesnością. Z jednej strony są wytwarzane według starodawnych receptur, mają prawdziwy smak nawiązujący do dzieciństwa. Z drugiej zaś strony są wytwarzane według najnowocześniejszych metod, przy użyciu innowacyjnych technologii spożywczych.” – podkreśla  prezes UPEMI Wiesław Różański.

Ale o wysokich walorach odżywczych i smakowych wyrobów z charakterystycznym logotypem QAFP będą mogli dowiedzieć się nie tylko kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych, którzy biorą udział w konkursie.

Ambasadorzy Systemu QAFP – aktorzy  Paweł Królikowski i Piotr Machalica będą zachęcali gości do degustacji wędlin, potraw z mięsa wieprzowego i drobiowego.



POWIĄZANE

W lipcu 2024 r. nadwyżka w handlu produktami rolno-spożywczymi UE wzrosła o +8% ...

Resort rolnictwa poinformował Krajową Radę Izb Rolniczych w odpowiedzi na wystąp...

Zrównoważenie rolnictwa nie oznacza mniejszej produkcji i droższej żywności, ani...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę