Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego jest współorganizatorem i głównym sponsorem konkursu kulinarnego, który odbędzie się w dniach 14-16 czerwca w Pułtusku. Udział UPEMI w konkursie kulinarnym „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” to element idei organizacji, która dba o jakość jedzenia, a tym samym o jakość życia konsumentów.
To już V edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś”, którego głównym organizatorem jest Stefan Birek – szef kuchni Hotelu Lord. Celem zmagań jest propagowanie polskiej sztuki kulinarnej, łączenie w gotowaniu nowoczesności z tradycją. Zmagania odbywają się w dwóch kategoriach – dla profesjonalistów i uczniów szkół gastronomicznych. Do zadań uczestników będzie należało przygotowanie zimnej lub gorącej przekąski z wykorzystaniem okonia, sera pleśniowego, świeżego rabarbaru i ziół, a także dania głównego – schabu, selera, małosolnego ogórka i chrzanu.
Jeżeli mowa o schabie – nie sposób nie wspomnieć o mięsie wytwarzanym w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP. Jest on zapewnieniem dla kucharzy i konsumentów najwyższych walorów odżywczych i smakowych. Proces produkcji mięsa z logotypem QAFP jest kontrolowany na każdym etapie, co wyklucza obecność wad.
„Wyroby QAFP idealnie wpisują się w nazwę samego konkursu, są dowodem na świetne połączenie tradycji z nowoczesnością. Z jednej strony są wytwarzane według starodawnych receptur, mają prawdziwy smak nawiązujący do dzieciństwa. Z drugiej zaś strony są wytwarzane według najnowocześniejszych metod, przy użyciu innowacyjnych technologii spożywczych.” – podkreśla prezes UPEMI Wiesław Różański.
Ale o wysokich walorach odżywczych i smakowych wyrobów z charakterystycznym logotypem QAFP będą mogli dowiedzieć się nie tylko kucharze i uczniowie szkół gastronomicznych, którzy biorą udział w konkursie.
Ambasadorzy Systemu QAFP – aktorzy Paweł Królikowski i Piotr Machalica będą zachęcali gości do degustacji wędlin, potraw z mięsa wieprzowego i drobiowego.