aaa wielkanoc ppr
aa_wielkanoc

Krupiec

18 listopada 2009
Miód pszczeli skrystalizowany to krupiec. Nieprawidłowo w języku potocznym określany jest jako scukrzony. Krupiec nie powinien być kojarzony z cukrem z buraków lub trzciny cukrowej.
Miód, jak wiadomo, jest naturalnym produktem z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki nektaru bądź spadzi są zbierane przez pszczoły i następnie przerabiane w ulu. Wzbogacony w substancje wytwarzane przez pszczoły, między innymi enzymy, składowany w zasklepionych plastrach w ulach stopniowo dojrzewa. I zauważmy - dobry miód pszczeli wcześniej, czy później krystalizuje. W miodach wiosennych krystalizacja przebiega szybko, bo już w kilkanaście dni po miodobraniu. Przyczyna tego jest zwiększona zawartość glukozy.

Każdy rodzaj miodu krystalizuje inaczej - może składać się z drobnych kryształków, średnich i grubych. Dłużej krystalizują miody z większą zawartością fruktozy, np. miody akacjowe. Krystalizacja miodu nie zmienia jego wartości odżywczo-leczniczych, lecz tylko jego konsystencje. Miód krystalizując jaśnieje.

Jak należy jeść miody? Najlepiej rano, na czczo i wieczorem, rozpuszczając je wcześniej w małej ilości letniej wody. Miód skrystalizowany - krupiec można doprowadzić do stanu płynnego (patoki) bez utraty jego cennych właściwości wolno podgrzewając go do temperatury 42°C. Płynność miodu najlepiej przywracać podgrzewając go  w kąpieli wodnej.



POWIĄZANE

Z najnowszego rynkowego raportu wynika, że w tym roku 24% Polaków w ogóle nie uw...

Kierowcy zaczynają w końcu odczuwać skutki przeceny, z jaką na początku kwietnia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę