biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Krupiec

18 listopada 2009
Miód pszczeli skrystalizowany to krupiec. Nieprawidłowo w języku potocznym określany jest jako scukrzony. Krupiec nie powinien być kojarzony z cukrem z buraków lub trzciny cukrowej.
Miód, jak wiadomo, jest naturalnym produktem z nektaru kwiatowego lub spadzi. Soki nektaru bądź spadzi są zbierane przez pszczoły i następnie przerabiane w ulu. Wzbogacony w substancje wytwarzane przez pszczoły, między innymi enzymy, składowany w zasklepionych plastrach w ulach stopniowo dojrzewa. I zauważmy - dobry miód pszczeli wcześniej, czy później krystalizuje. W miodach wiosennych krystalizacja przebiega szybko, bo już w kilkanaście dni po miodobraniu. Przyczyna tego jest zwiększona zawartość glukozy.

Każdy rodzaj miodu krystalizuje inaczej - może składać się z drobnych kryształków, średnich i grubych. Dłużej krystalizują miody z większą zawartością fruktozy, np. miody akacjowe. Krystalizacja miodu nie zmienia jego wartości odżywczo-leczniczych, lecz tylko jego konsystencje. Miód krystalizując jaśnieje.

Jak należy jeść miody? Najlepiej rano, na czczo i wieczorem, rozpuszczając je wcześniej w małej ilości letniej wody. Miód skrystalizowany - krupiec można doprowadzić do stanu płynnego (patoki) bez utraty jego cennych właściwości wolno podgrzewając go do temperatury 42°C. Płynność miodu najlepiej przywracać podgrzewając go  w kąpieli wodnej.



POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki od lat produkuje sery dojrzewające bez chlorku wapn...

Deregulacja - rzadko które słowo zrobiło taką karierę w ostatnich miesiącach. Je...

Raport WEI wzywa do redefinicji polskiej polityki zdrowotnej   Warsaw Enterprise...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę