Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że według Komisji Europejskiej (KE) perspektywy dla unijnego sektora mleczarskiego na kolejne dziesięć lat są bardzo korzystne, zarówno na rynku wewnętrznym, jak i globalnym.
Pod koniec grudnia KE wydała raport "Przewidywania dla rynków rolnych i dochodów rolniczych w UE 2013-23". Jak co roku zawiera on projekcje sytuacji na głównych rynkach rolnych w perspektywie najbliższych dziesięciu lat. Dla sektora mleka eksperci KE przewidują zwiększenie całkowitej produkcji w Unii Europejskiej o 5 proc. do 160,4 mln ton w 2023 r. wobec 152,3 mln t w 2013 roku. Dostawy surowca do mleczarni wzrosną w większym stopniu - o prawie 7 proc. (9,5 mln t) w ciągu dziesięciu lat do 149,9 mln t. Spadnie natomiast zużycie mleka w gospodarstwach rolnych oraz sprzedaż bezpośrednia - o ponad 11 proc. do 10,5 mln ton, w tym w tzw. nowych krajach członkowskich o 16 proc.
Przewidywany wzrost produkcji będzie przede wszystkim efektem wyższej wydajności mlecznej krów, która w 2023 r. osiągnie poziom 8500 kg/krowę w przypadku UE-15 i 6050 kg/sztukę w UE-13 (kraje, które wstąpiły do UE po 2004 roku).
Według prognoz KE zniesienie w 2015 r. kwotowania produkcji mleka przełoży się na silny wzrost skupu w dziesięciu krajach członkowskich (co oznacza, że dynamika wzrostu przekroczy w analizowanym okresie 10 proc.). Na zmianie systemu w największym stopniu skorzysta Irlandia, gdzie rynkowa podaż mleka ma się zwiększyć o ponad 20 proc., oraz Niemcy i Niderlandy - wzrost o 16 proc. W przypadku Polski Komisja szacuje przyrost produkcji o około 10 proc. Z kolei spadek dostaw przewidywany jest w odniesieniu do Grecji, Węgier, Finlandii, Czech, Szwecji, Rumunii, Bułgarii i Chorwacji.
Zgodnie z szacunkami Komisji Europejskiej, prawie całe dodatkowe mleko pozyskane w latach 2013-2023 zostanie przeznaczone na przetwórstwo serów, których produkcja w UE-28 w analizowanym okresie wzrośnie o prawie 11% do 10,7 mln t, zaś eksport przekroczy 1 mln ton (+26 proc.). Bardzo korzystne są również prognozy dotyczące rynku serwatki. Dynamicznie rosnący, przede wszystkim w krajach rozwijających się, popyt na ten produkt spowoduje 43-procentowy wzrost eksportu serwatki w proszku (do 802 tys. t), co pozwoli na utrzymywanie się cen na wysokich poziomach.
Sprzedaż zagraniczna będzie także motorem wzrostu produkcji odtłuszczonego mleka w proszku. Według KE w 2023 r. sięgnie ona 1253 tys. t (+18 proc. wobec 2013 r.), z czego ponad połowa (51 proc.) zostanie wyeksportowana poza granice UE-28 (wobec 38 proc. w 2013 r.). Wywóz, na poziomie 637 tys. t będzie o prawie 60 proc. wyższy niż w ubiegłym roku.
Brak jest natomiast wyraźnego trendu jeżeli chodzi o sektor masła. Według Komisji zarówno jego produkcja jak i konsumpcja na rynku wewnątrzunijnym w kolejnych dziesięciu latach będzie stabilna, natomiast eksport spadnie o ponad 9 proc. do 109 tys. ton. To też spowoduje, że ceny masła będą się kształtowały na poziomie o około 20 proc. niższym niż w 2013 roku.
8814837
1