Jak podaje agencja Reuters import wieprzowiny do Korei Południowej może w br. wzrosnąć co najmniej o 20-30 proc. w stosunku do 290 tys. t zakupionych w 2010 r., po tym jak około jedna czwarta pogłowia świń została wybita w celu powstrzymania rozprzestrzeniającej się pryszczycy. Według przedstawiciela Koreańskiego Stowarzyszenia Importerów Mięsa kraj ten importuje duże ilości wieprzowiny do przetwórstwa oraz mięso na tradycyjnego grilla - informują analitycy BGŻ.
Korea już dziś jest znaczącym importerem wieprzowiny, a jej znaczenie w najbliższych latach będzie rosło. Według Ministerstwa Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) będzie ona odpowiadała za jedną piątą wzrostu światowego importu wieprzowiny w latach 2010-19.
Przez kilka lat Korea była w pierwszej dziesiątce odbiorców polskiej wieprzowiny. W 2011 r. spadła na pozycję w drugiej dziesiątce. Wydaje się jednak, iż warto się bliżej przyjrzeć temu krajowi w kontekście eksportu wieprzowiny.