Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kontrola zakwestionowała 800 kg miodu

23 października 2012
Ponad 800 kg miodu niewłaściwej jakości wykryto podczas kontroli firm, które oferują produkty pszczelarskie na Warmii i Mazurach - podał Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie.

Jak poinformował Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Olsztynie, kontrola miała służyć wyeliminowaniu z obrotu miodów o niewłaściwej jakości.

Skontrolowano pięć firm, które zajmują się skupem i konfekcjonowaniem miodu w woj. warmińsko-mazurskim. Analizy laboratoryjne wykazały, że trzy z 11 przebadanych partii nie spełniały wymogów określonych w rozporządzeniu ministra rolnictwa. Z tego powodu zakwestionowano jakość produktów o łącznej masie 845 kg.

W przypadku jednej z firm inspektorat wydał decyzję administracyjną zakazującą wprowadzenia miodu do obrotu z powodu zbyt niskiej liczby diastazowej. Wskaźnik ten określa obecność enzymów, które są najważniejszymi biologicznymi składnikami miodu, decydującymi o jego zaletach odżywczych i leczniczych.

W ocenie kontrolerów obniżenie aktywności enzymatycznej miodu nastąpiło prawdopodobnie w wyniku zastosowania zbyt wysokich temperatur podczas procesów technologicznych. Przetwarzanie miodu w temperaturze powyżej 40 stopni C zwiększa jego klarowność, ale jednocześnie niszczy enzymy.

Innym stwierdzonym uchybieniem była sprzedaż miodu wielokwiatowego w pojemnikach z etykietami informującymi, że to miód akacjowy, gryczany czy lipowy. O gatunku miodu decyduje procentowa zawartość tzw. pyłku przewodniego z roślin, z jakich zbierany był nektar. Zakwestionowane miody nie spełniały tych norm.

Zdaniem wojewódzkiego inspektora jakości handlowej w Olsztynie Ryszarda Piórkowskiego może to świadczyć o wymieszaniu miodów różnych odmian lub o błędach popełnionych przy pozyskiwaniu miodu z pasiek. Punkty skupu określały odmianę miodu jedynie na podstawie deklaracji pszczelarza.

- Zapewne z przyczyn ekonomicznych nie przeprowadzały laboratoryjnej analizy składu. Tym samym wzięły na siebie odpowiedzialność za jakość produktu wprowadzonego do obrotu - powiedział PAP Piórkowski.

Wykryte nieprawidłowości dotyczyły właściwości fizykochemicznych miodów. Żaden z produktów nie budził natomiast zastrzeżeń, co do cech organoleptycznych: barwy, smaku i zapachu.

W przypadku połowy z kontrolowanych miodów stwierdzono także drobne błędy w oznakowaniu opakowań. Według kontrolerów świadczyć to może o braku wiedzy producentów o odpowiednich przepisach.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę