OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Kontrola w małopolskich zakładach

28 listopada 2002

Skandalem i wysokimi karami pieniężnymi zakończyła się kontrola małopolskich zakładów przetwórczych. W ciągu ostatnich dziewięciu miesięcy Wojewódzki Inspektorat Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych skontrolował 236 placówek przetwórstwa mleczarskiego, mięsnego i piekarń. W 98% z nich wykryto bardzo poważne nieprawidłowości. Tylko 23 zakłady spełniały normy sanitarne.

W zakładach stwierdzono zaniedbania w utrzymaniu higieny pomieszczeń oraz niewłaściwy stan techniczny obiektów i urządzeń produkcyjnych. Inspektorat skierował do Urzędów Skarbowych 15 wniosków o naliczenie sankcji finansowych w kwocie 25 tys. zł. Jedna sprawę przekazano organom ścigania przestępstw gospodarczych, a wobec jednej osoby skierowano wniosek do Sądu Grodzkiego.

W tym roku inspektorzy stwierdzili większe uchybienia niż w latach ubiegłych. Mimo płacenia przez zakłady wysokich kar, w części z nich nieprawidłowości notorycznie się powtarzają.

Rocznie wykonuje się ponad tysiąc analiz artykułów rolno spożywczych. Od 1 stycznia 2003 roku obecny system kontroli zastąpi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Spożywczych. Jej głównym zadaniem, obok kontroli krajowych placówek, będzie nadzorowanie systemu produkcji i obrotów towarami między Polską a jej handlowymi partnerami.


POWIĄZANE

Stowarzyszenie "Otwarte Klatki" to organizacja która od lat uderza w polskiego r...

Zdrowie roślin jest podstawą życia i bezpieczeństwa żywnościowego, a zatem stano...

Według systemu informacyjnego FGIS "Argus-Fito" od początku 2025 roku od 7 maja ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę