Skandalem i wysokimi karami pieniężnymi zakończyła się kontrola małopolskich zakładów przetwórczych. W ciągu ostatnich dziewięciu miesięcy Wojewódzki Inspektorat Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych skontrolował 236 placówek przetwórstwa mleczarskiego, mięsnego i piekarń. W 98% z nich wykryto bardzo poważne nieprawidłowości. Tylko 23 zakłady spełniały normy sanitarne.
W zakładach stwierdzono zaniedbania w utrzymaniu higieny pomieszczeń oraz niewłaściwy stan techniczny obiektów i urządzeń produkcyjnych. Inspektorat skierował do Urzędów Skarbowych 15 wniosków o naliczenie sankcji finansowych w kwocie 25 tys. zł. Jedna sprawę przekazano organom ścigania przestępstw gospodarczych, a wobec jednej osoby skierowano wniosek do Sądu Grodzkiego.
W tym roku inspektorzy stwierdzili większe uchybienia niż w latach ubiegłych. Mimo płacenia przez zakłady wysokich kar, w części z nich nieprawidłowości notorycznie się powtarzają.
Rocznie wykonuje się ponad tysiąc analiz artykułów rolno spożywczych. Od 1 stycznia 2003 roku obecny system kontroli zastąpi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Spożywczych. Jej głównym zadaniem, obok kontroli krajowych placówek, będzie nadzorowanie systemu produkcji i obrotów towarami między Polską a jej handlowymi partnerami.