MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Kontrola targowisk – źle, ale lepiej niż w ubiegłym roku

16 listopada 2004

Tylko do 30 spośród 500 skontrolowanych targowisk pracownicy Sanepidu nie mieli większych zastrzeżeń. Właśnie zakończyły się inspekcje. A to, co kontrolerzy zobaczyli przeszło najśmielsze oczekiwania.

Było brudno, brakowało wody, a mięso zamiast w chłodni leżało na ladzie - mówią pracownicy Sanepidu. "Część sprzedawców nie jest uczciwa. Chce sprzedawać żywność, która jest już po terminie przydatności do spożycia" - uważa Anita Panek z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej.

Pracownicy Sanepidu zarzucają sprzedającym, że mięso jest przechowywane w małych i przepełnionych lodówkach. W niektórych była za wysoka temperatura i tym samym zepsute mięso. Za nieprzestrzeganie przepisów sprzedający musieli słono zapłacić

Inspektorzy nałożyli mandaty na sumę około 24 tys. zł. Pracownicy Sanepidu apelują do konsumentów, żeby zwracali uwagę na to, co kupują.

Każdy kto zauważy jakieś uchybienia powinien to zgłosić do Głównego Inspektoratu Weterynarii. 'Chciałbym poinformować państwa, że każdy, kto zobaczy jakieś uchybienia powinien o tym poinformować Głównego Lekarza Weterynarii' - powiedział Jacek Leonkiewicz z Głównego Inspektoratu Weterynarii.

Pocieszające jest to, że mimo tak dramatycznego obrazu, sytuacja wygląda lepiej niż w ubiegłym roku przekonują pracownicy Sanepidu.


POWIĄZANE

Tysol.pl ruszył z akcją informacyjną pt. "Ratujmy Polskie Azoty". W swej najnows...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) ogłosiła właśnie, że jaja spełnia...

Uprawa roślin w growboxie staje się coraz bardziej popularna wśród miłośników og...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę