Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konsolidacja w branży spożywczej przyspieszy

19 sierpnia 2011
Podajemy za Rzeczpospolitą: zdaniem ekonomistów w Polsce potencjał do konsolidacji branży spożywczej jest bardzo duży. Przejęciom sprzyjają niskie wyceny spółek i wysokie ceny surowców.

Amerykański Cargill poinformował, ze chce kupić za 1,5 mld euro firmę Provimi, rywala w produkcji pasz. Natomiast koncern Archer Daniels Midland przejmie polskiego producenta oleju i biopaliw Elstar Oils.
Mali producenci przegrywają walkę o rynek surowców rolnych. Słabe zbiory zbóż dodatkowo obniżą ich marże i przyspieszą zmiany właścicielskie - ocenia "Rzeczpospolita".
Zdaniem Marty Skrzypczyk, analityk banku BGŻ, tempo fuzji i przejęć przyspiesza, gdy są bardzo wysokie ceny surowców. W tym roku ceny zbóż prawdopodobnie ukształtują się na poziomie wyższym niż średnia z ostatnich kilku lat, podobnie wygląda sytuacja na rynku mleka i trzody chlewnej.
Z kolei Robert Maj, analityk KBC Securities mówi, iż widać wzrost zainteresowania dużych graczy polskim rynkiem. Dziś swoją pozycję umacniają na nim głównie globalne koncerny: ADM, Bunge i Cargill, nazywane od początkowych liter nazw „ABC rynku rolnego".
Ekonomiści wskazują, że także rynki cukru i piwa są w Polsce już podzielone między największych graczy. Prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej spodziewa się największej koncentracji w branży mięsnej, piekarniczej i alkoholowej .



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę