Ptak_Waw_CTR_2024

Konsolidacja w branży spożywczej przyspieszy

19 sierpnia 2011
Podajemy za Rzeczpospolitą: zdaniem ekonomistów w Polsce potencjał do konsolidacji branży spożywczej jest bardzo duży. Przejęciom sprzyjają niskie wyceny spółek i wysokie ceny surowców.

Amerykański Cargill poinformował, ze chce kupić za 1,5 mld euro firmę Provimi, rywala w produkcji pasz. Natomiast koncern Archer Daniels Midland przejmie polskiego producenta oleju i biopaliw Elstar Oils.
Mali producenci przegrywają walkę o rynek surowców rolnych. Słabe zbiory zbóż dodatkowo obniżą ich marże i przyspieszą zmiany właścicielskie - ocenia "Rzeczpospolita".
Zdaniem Marty Skrzypczyk, analityk banku BGŻ, tempo fuzji i przejęć przyspiesza, gdy są bardzo wysokie ceny surowców. W tym roku ceny zbóż prawdopodobnie ukształtują się na poziomie wyższym niż średnia z ostatnich kilku lat, podobnie wygląda sytuacja na rynku mleka i trzody chlewnej.
Z kolei Robert Maj, analityk KBC Securities mówi, iż widać wzrost zainteresowania dużych graczy polskim rynkiem. Dziś swoją pozycję umacniają na nim głównie globalne koncerny: ADM, Bunge i Cargill, nazywane od początkowych liter nazw „ABC rynku rolnego".
Ekonomiści wskazują, że także rynki cukru i piwa są w Polsce już podzielone między największych graczy. Prof. Roman Urban z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej spodziewa się największej koncentracji w branży mięsnej, piekarniczej i alkoholowej .



POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę