Najlepsze produkty regionalne zostaną nagrodzone w konkursie organizowanym w ramach II Targów Regionalia, które odbędą się w dniach 19-21 kwietnia w Centrum MT Polska w Warszawie. Konkurs jest przeznaczony dla wystawców, którzy podczas tegorocznej edycji Regionaliów będą prezentować swoje wyjątkowe, lokalne wyroby. Konkursowe propozycje mogą być zgłaszane w trzech kategoriach: skarby natury, promile i procenty oraz rękodzieło. Zwycięski produkt odznaczający się najwyższą jakością zostanie nagrodzony Grand Prix Targów Regionalia 2013. Co więcej, dla laureatów w poszczególnych kategoriach przewidziany został Złoty Medal Targów Regionalia. Celem Konkursu na Najlepszy Produkt Regionalny jest promocja wyrobów lokalnych oraz rzemiosła artystycznego z Polski i ze świata.
- W ostatnich latach coraz wyraźniej widać rosnące zainteresowanie zdrową żywnością wytwarzaną z naturalnych składników, w oparciu o tradycyjne receptury. Konsumenci zdają sobie bowiem sprawę, że wybierając regionalne produkty mogą liczyć na wysoką jakość delektując się przy tym ich wyjątkowym smakiem i aromatem. Szeroki wybór takich wyrobów będzie prezentowany na Targach Regionalia. Przez trzy dni, wśród tysięcy zwiedzających, lokalni producenci będą mogli pokazać swoje regionalne smakołyki. Zachęcamy wystawców do udziału w konkursie, który pozwoli wyłonić najlepsze produkty i wyróżnić je na tle konkurencji – zachęca Bartosz Sosnowski, prezes MT Polska organizującej Targi Regionalia
Jak wziąć udział w konkursie?
W konkursie wezmą udział wystawcy Targów Regionalia, którzy poprawnie wypełnią i prześlą zgłoszenia do 5 kwietnia br. w formie elektronicznej na adres wskazany w regulaminie. Do konkursu wystawcy mogą zgłosić tylko jeden produkt i w jednej kategorii. Zwycięzców wybierze komisja konkursowa, w skład której wejdą przedstawiciele patronów honorowych targów: Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz reprezentant organizatora wydarzenia – Międzynarodowych Targów Polska.
Mapa smaków Polski i świata
Targi Regionalia to bogaty przegląd lokalnych wyrobów z Polski i ze świata. Na stoiskach pojawią się produkty z list tradycyjnych, żywność ekologiczna i organiczna, a także miody i wyroby mleczarskie oraz wina i browary regionalne. Co więcej w tym roku po raz pierwszy zorganizowane zostanie Święto Piw Regionalnych, które będzie okazją, by poznać wyjątkowe smaki złocistych trunków wytwarzanych przez lokalne warzelnie. Oferta targów obejmie też wyroby rzemieślnicze, z drewna, ręcznie robioną biżuterię i modę inspirowaną folklorem. Obok różnorodnych propozycji regionalnych produktów dla uczestników przygotowane zostaną smakowite degustacje, pokazy kulinarne i konkursy.
Śladem regionalnych potraw z Targami Agroturystyka
W tym roku razem z Targami Regionalia odbędzie się premierowa odsłona Targów Agroturystyka promujących wypoczynek na łonie natury. Wystawcami tej imprezy będą polskie regiony, które zaprezentują zwiedzającym swoje atrakcje. Kosztując wyśmienitych potraw na Targach Regionalia, będzie można wybrać najlepsze i na Targach Agroturystyka poszukać wczasów na terenach, gdzie te dania są serwowane. Poza tym, w sąsiadującej hali zorganizowane zostaną XVIII Targi Turystyki i Wypoczynku LATO, podczas których będzie można zapoznać się z ofertą ciekawych podróży po Polsce i świecie na sezon wiosenno-letni.
II Targi Regionalia odbędą się w nowoczesnym Centrum Targowo-Kongresowym MT Polska przy ul. Marsa 56c w Warszawie. Patronat honorowy nad imprezą objęli Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Stanisław Kalemba, Marszałek Województwa Mazowieckiego – Adam Struzik, a także Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
8862445
1