Gala Finałowa Konkursu na danie z sera smażonego odbyła się 21 października 2009 w restauracji filmowej Beverly Hills w siedzibie Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii.
Pomysłodawcami i organizatorami konkursu były: Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu wraz z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską TOP-TOMYŚL. Konkurs zorganizowano, by wpłynąć na popularyzację sera smażonego, jako tradycyjnego produktu regionalnego. Kierując zaproszenie do młodych adeptów sztuki kulinarnej organizatorzy liczyli na kreatywność i niekonwencjonalne podejście do tematu konkursu. Niebagatelne znaczenie miał także element edukacyjny - zapoznanie się z tradycją kulinarną regionu Wielkopolski.
Do I etapu konkursu przesłano 63 przepisy pochodzące z 58 zgłoszeń. Podczas I etapu wyłoniono finalistów, którzy następnie zaprezentowali się na gali finałowej konkursu.
W jury konkursu zasiedli:
Przewodniczący jury:
- JM rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii, dr Roman Dawid Tauber, profesor WSHiG w Poznaniu
Zastępca przewodniczącego:
- Hanna Szymanderska, dziennikarka i autorka wielu książek kulinarnych
Członkowie jury:
- Maksencja Bestry, Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu
- Theofilos Vafidis, czlonek Kapituły Fundacji Szefów Kuchni, osobowość telewizyjna
- Elżbieta Zawadzka, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej TOP-TOMYŚL
- Maciej Furman, właściciel hotelu i restauracji HI-FI w Nowym Tomyślu
Sekretarz konkursu
- Sylwia Marszałkiewicz, kierownik działu marketingu i handlu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej TOP-TOMYŚL
Uczestnicy Gali Finałowej potwierdzili wysoki poziom oraz profesjonalizm i innowacyjność prezentowanych receptur.Zmagania konkursowe były na najwyższym poziomie. Komisja konkursowa sklasyfikowała uczestników na następujących miejscach.
1. Marcin Zawadzki - Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie
za „Chrusty poznańskie"
2. Patryk Hadziewicz - Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
za "top-serowe irish coffe ze szparagów i borowików ubrane croutonową truflą"
3. Maciej Rudź - Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
za „tostada wołowo-serowa z sałatką pesto aromatyzowana sosem z czarnej porzeczki"
Wielkopolski Ser Smażony jest produktem regionalnym, wytwarzanym przez gospodynie z terenu Wielkopolski od XVI w. Od 1980 r. na skalę przemysłową wdrożyła go do produkcji Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL i stała się liderem w jego produkcji. W ciągu prawie 30 lat obecności na rynku wyrób ten uzyskał wysoką ocenę klientów w całym kraju, a także szereg prestiżowych nagród. W listopadzie 2005 wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. W roku 2005 zdobył ZŁOTY MEDAL Międzynarodowych Targów Poznańskich POLAGRA-FOOD oraz w 2006 r. otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność, przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa produktom najwyższej jakości. Na liście nagród znajduje się także godło promocyjne TERAZ POLSKA nadane w 2008r. w kategorii Produkt Lokalny. W kwietniu br. został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w Unii Europejskiej (Rozporządzenie Komisji (WE) nr 323/2009 z dnia 20.04.2009r.). To niewątpliwy sukces. Obecnie dobiegł końca audyt, którego efektem jest nadanie serowi smażonemu certyfikatu, który upoważnia do umieszczenia na opakowaniu znaku europejskiego „Chronione oznaczenie geograficzne"7223515
1