Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konkurs na danie z sera smażonego

28 października 2009
Gala Finałowa Konkursu na danie z sera smażonego odbyła się 21 października 2009 w restauracji filmowej Beverly Hills w siedzibie Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii.
Pomysłodawcami i organizatorami konkursu były: Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu wraz z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską TOP-TOMYŚL. Konkurs zorganizowano, by wpłynąć na popularyzację sera smażonego, jako tradycyjnego produktu regionalnego. Kierując zaproszenie do młodych adeptów sztuki kulinarnej organizatorzy liczyli na kreatywność i niekonwencjonalne podejście do tematu konkursu. Niebagatelne znaczenie miał także element edukacyjny - zapoznanie się z tradycją kulinarną regionu Wielkopolski.

Do I etapu konkursu przesłano 63 przepisy pochodzące z 58 zgłoszeń. Podczas I etapu wyłoniono finalistów, którzy następnie zaprezentowali się na gali finałowej konkursu.

W jury konkursu zasiedli:

Przewodniczący jury:
- JM rektor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii, dr Roman Dawid Tauber, profesor WSHiG w Poznaniu
Zastępca przewodniczącego:
- Hanna Szymanderska, dziennikarka i autorka wielu książek kulinarnych
Członkowie jury:
- Maksencja Bestry, Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu
- Theofilos Vafidis, czlonek Kapituły Fundacji Szefów Kuchni, osobowość telewizyjna
- Elżbieta Zawadzka, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej TOP-TOMYŚL
- Maciej Furman, właściciel hotelu i restauracji HI-FI w Nowym Tomyślu
Sekretarz konkursu
- Sylwia Marszałkiewicz, kierownik działu marketingu i handlu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej TOP-TOMYŚL

Uczestnicy Gali Finałowej potwierdzili wysoki poziom oraz profesjonalizm i innowacyjność prezentowanych receptur.Zmagania konkursowe były na najwyższym poziomie. Komisja konkursowa sklasyfikowała uczestników na następujących miejscach.

1. Marcin Zawadzki - Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie
za „Chrusty poznańskie"
2. Patryk Hadziewicz - Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
za "top-serowe irish coffe ze szparagów i borowików ubrane croutonową truflą"
3. Maciej Rudź - Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu
za „tostada wołowo-serowa z sałatką pesto aromatyzowana sosem z czarnej porzeczki"




Wielkopolski Ser Smażony jest produktem regionalnym, wytwarzanym przez gospodynie z terenu Wielkopolski od XVI w. Od 1980 r. na skalę przemysłową wdrożyła go do produkcji Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska TOP-TOMYŚL i stała się liderem w jego produkcji. W ciągu prawie 30 lat obecności na rynku wyrób ten uzyskał wysoką ocenę klientów w całym kraju, a także szereg prestiżowych nagród. W listopadzie 2005 wpisany został na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa. W roku 2005 zdobył ZŁOTY MEDAL Międzynarodowych Targów Poznańskich POLAGRA-FOOD oraz w 2006 r. otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność, przyznawany przez Ministerstwo Rolnictwa produktom najwyższej jakości. Na liście nagród znajduje się także godło promocyjne TERAZ POLSKA nadane w 2008r. w kategorii Produkt Lokalny. W kwietniu br. został zarejestrowany jako Chronione Oznaczenie Geograficzne w Unii Europejskiej (Rozporządzenie Komisji (WE) nr 323/2009 z dnia 20.04.2009r.). To niewątpliwy sukces. Obecnie dobiegł końca audyt, którego efektem jest nadanie serowi smażonemu certyfikatu, który upoważnia do umieszczenia na opakowaniu znaku europejskiego „Chronione oznaczenie geograficzne"

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę