Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Konkurs kulinarny na najlepsze danie z wołowiny rozstrzygnięty

26 września 2013
19 września w warszawskim studiu kulinarnym CookUp odbył się finał konkursu „Zostań Mistrzem Wołowiny QMP”.
W finałowym gotowaniu na żywo udział wzięło pięciu uczestników, których przepisy na danie z wołowiny QMP uzyskały najwięcej głosów internautów w pierwszym etapie konkursu. Tytuł Mistrza Wołowiny QMP zdobył Krzysztof Zieliński z Warszawy, który przygotował gulasz po irlandzku z wykorzystaniem certyfikowanej tuszy wołowej.




Finaliści przygotowywali swoje popisowe dania pod bacznym okiem jury, któremu przewodniczył Grzegorz Łapanowski, ekspert kulinarny programu „QMP – wołowina zawsze dobra”. Wybierając laureatów konkursu jury oceniało smak dania, estetykę wykonania oraz zaserwowania dania, oryginalność przepisu, a także poziom opanowania technik kulinarnych.  



Autorem zwycięskiego dania z wołowiny QMP został Krzysztof Zieliński z Warszawy, który przygotował gulasz po irlandzku.
 


II miejsce wywalczył Jan Zabelski z Łodzi przygotowując stek z sosem śliwkowym własnego pomysłu.
 


Trzecie miejsce przypadło natomiast Izabeli Mateńka ze Stanina, która przygotowała pikantną zupę gulaszową z ziołowymi kluseczkami.
Wszyscy laureaci otrzymali wysokiej klasy akcesoria kuchenne, które pomogą im rozwijać talent kulinarny. Konkurs „Zostań Mistrzem Wołowiny QMP” odbył się w ramach trzyletniego programu informacyjnego „QMP – wołowina zawsze dobra”. Konkurs skierowany był do wszystkich pasjonatów gotowania, którzy kulinarne szlify zdobywali dotąd w domowej kuchni. Pierwszy etap konkursu przebiegał na stronie www.kochamwolowine.pl, gdzie uczestnicy mogli zgłaszać swoje propozycje przepisów na dania z wołowiny. Następnie internauci oddając głosy na najlepsze propozycje dań wybrali pięciu uczestników finału, którzy zmierzyli się ze sobą podczas cooking show.  


Wołowina QMP – mistrzowska jakość i smak
QMP (Quality Meat Program) to nic innego jak system certyfikacji mięsa wołowego, który powstał z myślą o wspieraniu produkcji bezpiecznej i dobrej wołowiny kulinarnej. Opracowany przez Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego w 2008 r. został uznany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności. Jest to jednocześnie pierwszy polski system wspierający produkcję jakościowego mięsa wołowego.
Wołowina z certyfikatem QMP pozyskiwana jest z bydła, produkowanego przy wykorzystaniu ras mięsnych z myślą o mięsie kulinarnym, które idealnie sprawdza się w kuchni. Tym, co czyni ją wyjątkową, jest naturalna kruchość, miękkość i soczystość oraz łatwość obróbki.
W połączeniu z wysoką powtarzalną jakością wołowina QMP stanowi doskonałą bazę dla wielu tradycyjnych mięsnych dań, a także inspirację dla całkiem nowych kulinarnych pomysłów.
Warto pamiętać, że znakomity smak i powtarzalna jakość wołowiny QMP idą zawsze w parze z pewnością oraz bezpieczeństwem. System QMP umożliwia bowiem precyzyjną identyfikację mięsa wołowego na wszystkich etapach jego pozyskiwania, przetwarzania
i dystrybucji. W praktyce oznacza to, że cały proces produkcji certyfikowanego mięsa
? począwszy od doboru rasy bydła, sposobu jego karmienia, przez transport, właściwy ubój, pakowanie i przechowywanie produktu ? odbywa się zgodnie z wysokimi standardami i pod okiem specjalistów. Konsument, sięgający po wołowinę ze znakiem jakości QMP może więc być pewien, że nim trafiła na sklepową półkę, przeszła ścisłą kontrolę.


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Transformacja energetyczna w Polsce nabiera tempa. Coraz większe znaczenie w tym...

W Polsce występuje ponad 470 gatunków pszczół, a na świecie ich liczba przekracz...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę