Konieczne są zmiany w organizacji Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.
5 stycznia 2016
W związku z pojawiającymi się w ostatnim czasie licznymi nieprawidłowościami w zakładach przetwórstwa mięsnego zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych wnioskuje do ministra rolnictwa o pilne podjęcie działań mających na celu wyeliminowanie zaistniałych w ostatnim czasie nieprawidłowości w funkcjonowaniu podległych resortowi rolnictwa Inspekcji, a zwłaszcza weterynaryjnej, nadzorujących zakłady przemysłu mięsnego i ubojnie.
Wybuchające ostatnio afery związane z fałszowaniem mięsa, czy przerobem padłych zwierząt, podważają bowiem zaufanie konsumentów do bezpieczeństwa całego łańcucha żywnościowego. Zdaniem KRIR wynika to w znacznej mierze z systemu nadzoru funkcjonującego w Inspekcji Weterynaryjnej. Dlatego też konieczne jest przeprowadzenie zmian systemowych organizacji Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej.
W ocenie samorządu rolniczego nadzór nad ubojem i przetwórstwem żywności powinien pełnić urzędowy lekarz weterynarii, a nie na zleceniu inspekcji weterynaryjnej lekarz weterynarii wykonujący prywatną praktykę. Brak natychmiastowej reakcji resortu rolnictwa w tym zakresie może spowodować stałą utratę wieloletnich starań o zdobycie rynków.
KRIR w piśmie do MR i RW zwraca też uwagę na problem braku implementacji przepisów rozporządzenia Rady (WE) nr 1099/2009 do prawodawstwa krajowego związanego z ubojem z konieczności.