W Buczku w łódzkim 20 stycznia miało miejsce rozszerzone wyjazdowe posiedzenie Rady Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, z udziałem zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii, dra Krzysztofa Jażdżewskiego. Tematem spotkania była m.in. sytuacja polskich producentów tradycyjnie wędzonych ryb i wędlin w świetle rozporządzenia KE nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r., zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 odnośnie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych.
Na posiedzeniu Rada Produktu Regionalnego i Lokalnego postanowiła trybie pilnym zwrócić się do członków Izby wytwarzających produkty wędzone o nadsyłanie do Głównego Lekarza Weterynarii informacji o zawartości substancji smolistych w ich produktach. Informacje te posłużą jako identyfikacja skali problemu w negocjacjach z KE w sprawie ewentualnych zmian w unijnym rozporządzeniu odnośnie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych.