biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Konieczna jest identyfikacja skali problemu

5 stycznia 2016
W Buczku w łódzkim 20 stycznia miało miejsce  rozszerzone wyjazdowe posiedzenie Rady Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, z udziałem zastępcy Głównego Lekarza Weterynarii, dra Krzysztofa Jażdżewskiego. Tematem spotkania była m.in. sytuacja polskich producentów tradycyjnie wędzonych ryb i wędlin w świetle rozporządzenia KE nr 835/2011 z dnia 19 sierpnia 2011 r., zmieniającego rozporządzenie (WE) nr 1881/2006 odnośnie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych.   

Na posiedzeniu Rada Produktu Regionalnego i Lokalnego postanowiła trybie pilnym zwrócić się do członków Izby wytwarzających produkty wędzone o nadsyłanie do Głównego Lekarza Weterynarii informacji o zawartości substancji smolistych w ich produktach. Informacje te  posłużą jako identyfikacja skali problemu w  negocjacjach z KE w sprawie ewentualnych zmian w  unijnym rozporządzeniu  odnośnie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w środkach spożywczych.



POWIĄZANE

Eksport produktów mleczarskich do Kuwejtu – wymagania sanitarne dla USA i Polski...

W Europie wzrosty, w Polsce – rekordowy spadek cen energii o ponad 13 EUR/MWh, c...

Choć rząd zgodnie z zapowiedziami realizuje szeroko zakrojone zmiany deregulacyj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę