A_BIO_AGRO_950

Koniec wołowego zakazu

5 maja 2006

Pierwsze transporty brytyjskiej wołowiny do Holandii wyjechały z zakładów przetwórczych. To oficjalny koniec unijnego zakazu importu mięsa z Wysp, obowiązującego od marca 96 roku.

W tym czasie chorobę szalonych krów wykryto u 300 tysięcy sztuk bydła. To absolutny rekord w całej Europie. Epidemia stopniowo wygasała w ostatnich latach, głównie za sprawą zakazu karmienia zwierząt mączkami mięsno-kostnymi.

Cieszą się Szkoci, którzy znani są z produkcji wyśmienitej wołowiny. Ich unijne embargo kosztowało rocznie ponad 120 milionów funtów. Niektóre kraje, jak Rosja zapowiedziały, że mimo zezwoleń Brukseli, nie będą kupowały mięsa od Brytyjczyków.


POWIĄZANE

W sercu Newark w stanie New Jersey działa AeroFarms – pionier rolnictwa wertykal...

Inwestycje Zwiększające Konkurencyjność (IZK). Kto dostanie pieniądze, ile i na ...

Bezpieczeństwo konia i jeźdźca to absolutny priorytet – w każdych warunkach atmo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę