A_BIO_AGRO_950

Koniec wołowego zakazu

5 maja 2006

Pierwsze transporty brytyjskiej wołowiny do Holandii wyjechały z zakładów przetwórczych. To oficjalny koniec unijnego zakazu importu mięsa z Wysp, obowiązującego od marca 96 roku.

W tym czasie chorobę szalonych krów wykryto u 300 tysięcy sztuk bydła. To absolutny rekord w całej Europie. Epidemia stopniowo wygasała w ostatnich latach, głównie za sprawą zakazu karmienia zwierząt mączkami mięsno-kostnymi.

Cieszą się Szkoci, którzy znani są z produkcji wyśmienitej wołowiny. Ich unijne embargo kosztowało rocznie ponad 120 milionów funtów. Niektóre kraje, jak Rosja zapowiedziały, że mimo zezwoleń Brukseli, nie będą kupowały mięsa od Brytyjczyków.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę