Biogaz_III Forum 2025

Koniec sporu o oscypek

2 marca 2006

Rządy polski i słowacki porozumiały się w sprawie rejestracji sera owczego jako produktu regionalnego w Unii Europejskiej. Nasz oscypek i słowacki oštiepok, mimo bliskości wytwarzania i podobnych tradycji, są odrębnymi gatunkami sera.

Różnią je m.in. metody produkcji, dobór składników oraz wygląd. Obydwa sery będą oddzielnie ubiegać się o uznanie za unijny produkt regionalny. Oscypek powinien otrzymać certyfikat jeszcze w tym roku. Do tej pory Polska złożyła wnioski o rejestrację 9 produktów, ostatnio kiełbasy lisieckiej.


POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę