OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Koniec sporu o oscypek

2 marca 2006

Rządy polski i słowacki porozumiały się w sprawie rejestracji sera owczego jako produktu regionalnego w Unii Europejskiej. Nasz oscypek i słowacki oštiepok, mimo bliskości wytwarzania i podobnych tradycji, są odrębnymi gatunkami sera.

Różnią je m.in. metody produkcji, dobór składników oraz wygląd. Obydwa sery będą oddzielnie ubiegać się o uznanie za unijny produkt regionalny. Oscypek powinien otrzymać certyfikat jeszcze w tym roku. Do tej pory Polska złożyła wnioski o rejestrację 9 produktów, ostatnio kiełbasy lisieckiej.


POWIĄZANE

W gospodarstwach rolnych oraz na terenach zakładów przetwórczych i produkcyjnych...

Wśród wielu gatunków kwiatów szczególnie popularne są róże wielkokwiatowe, zachw...

Po prawie 100 dniach podróżowania po kraju i bezpośrednich spotkań z setkami rol...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę