Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kongres wrogów fast foodu

13 listopada 2003

Czy miody pitne Macieja Jarosa z Łazisk pod Tomaszowem Mazowieckim dorównają sławą oscypkowi? Zadebiutowały właśnie w Neapolu na czwartym międzynarodowym kongresie stowarzyszenia Slow Food.

Slow Food broni niezglobalizowanych smaków i przywraca nam utracone potrawy pradziadków, wyrabiane tradycyjnymi metodami i z lokalnych surowców. W niedzielę w neapolitańskim teatrze operowym San Carlo obwieszczono laureatów nagrody Slow Food za 2003 r. Oto trzej najważniejsi:

  • zrzeszenie 22 wiosek z okolic Tanlili w Burkina Faso kultywujących tradycyjne metody upraw
  • Meksykanin Jose Iturriaga de la Fuente od lat dokumentujący kulinarne tradycje swego kraju (opublikował 54 tomy na temat!)
  • Kapey - zrzeszenie wiosek brazyliskich z okolic Kraho' ratujących przed wyginięciem lokalne odmiany kukurydzy, słodkich kartofli czy kasawy.

Slow Food we Włoszech powołał 156 programów (presidi), z których każdy przywraca życiu bądź chroni od zapomnienia potrawy, rośliny czy zwierzęta gospodarskie niezwykłych walorów. W innych krajach jest ich na razie 40, ale w przyszłym roku ma ich być nawet 150. W Polsce poza wspomnianymi miodami, organizacja ma się zaopiekować m.in. tłoczonymi na zimno olejami lnianymi, kiełbasą lisiecką i odrodzeniem polskiej krowy czerwonej.

Slow Food założyli w1986 r. włoscy miłośnicy dobrego jedzenia. Dziś organizacja liczy blisko 80 tys. członków w 104 krajach, w tym 150 w Polsce. Ostatnio coraz głośniej mówi o ekogastronomii i lansuje hasło ochrony bioróżnorodności. - Dziś prawdziwym wyzwaniem jest obrona Pachamamy, jak Indianie z Ameryki Południowej nazywają matkę-ziemię - twierdzi Carlo Petrini, prezes Slow Food. - Musimy chronić to, co leży u podstawy naszych produktów, bo jeśli zabraknie podstawowych smaków, nastąpi zmierzch prawdziwej kuchni.


POWIĄZANE

Kawały, będące jedną z najbardziej uniwersalnych form dowcipu, od wieków pełnią ...

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę