biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Kongres wrogów fast foodu

13 listopada 2003

Czy miody pitne Macieja Jarosa z Łazisk pod Tomaszowem Mazowieckim dorównają sławą oscypkowi? Zadebiutowały właśnie w Neapolu na czwartym międzynarodowym kongresie stowarzyszenia Slow Food.

Slow Food broni niezglobalizowanych smaków i przywraca nam utracone potrawy pradziadków, wyrabiane tradycyjnymi metodami i z lokalnych surowców. W niedzielę w neapolitańskim teatrze operowym San Carlo obwieszczono laureatów nagrody Slow Food za 2003 r. Oto trzej najważniejsi:

  • zrzeszenie 22 wiosek z okolic Tanlili w Burkina Faso kultywujących tradycyjne metody upraw
  • Meksykanin Jose Iturriaga de la Fuente od lat dokumentujący kulinarne tradycje swego kraju (opublikował 54 tomy na temat!)
  • Kapey - zrzeszenie wiosek brazyliskich z okolic Kraho' ratujących przed wyginięciem lokalne odmiany kukurydzy, słodkich kartofli czy kasawy.

Slow Food we Włoszech powołał 156 programów (presidi), z których każdy przywraca życiu bądź chroni od zapomnienia potrawy, rośliny czy zwierzęta gospodarskie niezwykłych walorów. W innych krajach jest ich na razie 40, ale w przyszłym roku ma ich być nawet 150. W Polsce poza wspomnianymi miodami, organizacja ma się zaopiekować m.in. tłoczonymi na zimno olejami lnianymi, kiełbasą lisiecką i odrodzeniem polskiej krowy czerwonej.

Slow Food założyli w1986 r. włoscy miłośnicy dobrego jedzenia. Dziś organizacja liczy blisko 80 tys. członków w 104 krajach, w tym 150 w Polsce. Ostatnio coraz głośniej mówi o ekogastronomii i lansuje hasło ochrony bioróżnorodności. - Dziś prawdziwym wyzwaniem jest obrona Pachamamy, jak Indianie z Ameryki Południowej nazywają matkę-ziemię - twierdzi Carlo Petrini, prezes Slow Food. - Musimy chronić to, co leży u podstawy naszych produktów, bo jeśli zabraknie podstawowych smaków, nastąpi zmierzch prawdziwej kuchni.


POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę