Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Kongres rolnictwa

3 września 2003

Postawić na tanią i ekologiczną produkcję. Tak radzą ekonomiści, którzy dobrze znają się na rolnictwie. Ale dodają, że rolnicy muszą uzbroić się w cierpliwość. Na konkretne efekty zmian trzeba poczekać nawet kilkanaście lat. Naukowcy spotkali się we wtorek 2 września w Koszalinie. A pretekstem jest zbliżające się wstąpienie do Unii Europejskiej.

Reformowanie polskiej wsi trwa już ponad 10 lat. Rolnictwo nie mogło jednak korzystać ze unijnych środków, dlatego efekty były niezadowalające. Dopiero w ubiegłym roku uruchomiono dotacje z programu SAPARD. Najbardziej korzystały gminy, bo mają specjalistów zajmujących się pozyskiwaniem środków pomocowych.

Rolnikom pieniądze z Unii trudno zdobyć, bo postawiono twarde warunki. Zdaniem ekspertów, zmiany na wsi będą widoczne dopiero za kilkanaście lat. Ale pocieszają, że w krajach Unii na efekty reformy rolnictwa też trzeba było czekać. Aleksander Szwarc rozwinął hodowlę krów - mało znanej na Pomorzu - rasy mięsnej. Zaryzykował i... wygrał. Jednak niewielu rolników stać na duże inwestycje. A skoro nie mają pieniędzy, to nie unowocześniają produkcji. A mocne strony polskiego rolnictwa? To przede wszystkim ekologia. Dlatego eksperci, którzy spotkali się w Koszalinie twierdzą, że nasi rolnicy powinni zająć się produkcją tzw. zdrowej żywności, wykorzystując ekologiczne metody, a nie za wszelką cenę doganiać zachodnich farmerów. Warunek jest jeden. Powinno to być i dobre, i tanie.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę