Rada Gospodarki Żywnościowej zorganizowała 17-18 maja konferencję, podczas której zaprezentowany został „Raport o stanie i perspektywach przemysłu rolno-żywnościowego”. Integralną część Raportu stanowiły prognozy rozwoju poszczególnych rynków rolno - żywnościowych.
W konferencji wziął udział minister rolnictwa i rozwoju wsi Andrzej Lepper oraz wiceministrowie resortu. Podczas obrad omówiono skalę podaży i popytu na produkty rolne. Oceniano też konkurencyjności poszczególnych segmentów rynku żywnościowego.
W czasie dyskusji:
- zgłoszono wiele krytycznych uwag do przedstawionych założeń restrukturyzacji urzędowej kontroli żywności, którą powinny poprzedzić prace studyjne. Podkreślano, że w pracach tych powinni uczestniczyć eksperci i praktycy środowisk sektora rolno-żywnościowego.
- zwrócono uwagę na potrzebę szybkiej ścieżki legislacyjnej dla projektu ustawy o ARR, gdzie przewiduje się uruchomienie systemowego wsparcia sprzedaży produktów rynków wrażliwych oraz przyspieszenie drogi prawnej dla uruchomienia rynku biopaliw.
- wskazano na niedostateczne wykorzystanie osiągnięć nauki oraz brak przedstawiciela MRiRW w składzie Komisji ds. współpracy nauki z gospodarką w ramach Rady Nauki.
- Nieuchronnie zwiększać się będzie konkurencyjna, światowa i rynkowa presja kosztowa oraz jakościowa, eliminująca rozproszonych i mniej atrakcyjnych partnerów - powiedział podsumowując konferencję Andrzej Lepper. - Zachodzi pilna potrzeba integracji środowisk i sektorów, administracji i organizacji pozarządowych, nauki i przemysłu tak, by polski sektor rolno–spożywczy sprostał nowym wyznaniom Wspólnej Polityki Rolnej