Główny Inspektor JHARS objął patronat nad panelem dyskusyjnym „Informacje na etykietach produktów spożywczych – jakie i dla kogo?”.Spotkanie odbędzie się 14 września 2010 r., w godzinach 11.00-13.00 w czasie trwania targów Polagra-Tech i Polagra-Food w Poznaniu.
Podstawowym źródłem wiarygodnej informacji o produkcie spożywczym powinna być jego etykieta. Jednak ona, podobnie jak hasła reklamowe i inne informacje o produkcie, jest opracowana przez producenta, który chciałby, aby właśnie jego produkt nabył konsument. Czy zatem informacje na etykiecie są prawidłowe, rzetelne i zrozumiałe dla konsumenta? Niestety, nie zawsze się tak dzieje i dlatego ustawodawca wprowadził specjalne przepisy regulujące zasady i formy znakowania żywności. Wiedza o tym, jak prawidłowo znakować żywność i jakie informacje powinna zawierać etykieta jest zatem niezbędna producentom żywności, a potrzebna konsumentom. Potwierdzają to wyniki 8688 kontroli przeprowadzonych w 2009 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wskazujące na to, że aż 35,1% skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych. Jaki jest zatem cel wprowadzania przepisów prawnych dotyczących znakowania żywności, jakie informacje są obowiązkowe, a jakie dobrowolne i czy konsumenci rozumieją informacje na etykiecie - o tym będą dyskutować zaproszeni eksperci podczas panelu.
Honorowy patronat nad panelem objął Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Tematyka panelu:
* Czy Polacy i Europejczycy czytają i rozumieją informacje na etykietach? (dane z raportu Europejskiej Organizacji Konsumenckiej)
* W jakim celu tworzone są regulacje prawne dotyczące znakowania produktów
* Aktualny stan prawny z zakresu znakowania produktów
* Nieprawidłowości w znakowaniu produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu
* Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - wczoraj, dziś i jutro
* Dobrowolne znakowanie wartością odżywczą GDA
* Dodatki do żywności - stosowanie i znakowanie
Organizatorzy: Redakcja „Przemysłu Spożywczego", Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Zarząd MTP
Partnerzy: Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Polska Federacja Producentów Żywności, Związek Pracodawców, TÜV Rheinland Polska
9526157
1