Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Konferencja o etykietach produktów spożywczych

3 grudnia 2015
Główny Inspektor JHARS objął  patronat nad panelem dyskusyjnym „Informacje na etykietach produktów spożywczych – jakie i dla kogo?”.Spotkanie odbędzie się 14 września 2010 r., w godzinach 11.00-13.00 w czasie trwania targów Polagra-Tech i Polagra-Food w Poznaniu.

Podstawowym źródłem wiarygodnej informacji o produkcie spożywczym powinna być jego etykieta. Jednak ona, podobnie jak hasła reklamowe i inne informacje o produkcie, jest opracowana przez producenta, który chciałby, aby właśnie jego produkt nabył konsument. Czy zatem informacje na etykiecie są prawidłowe, rzetelne i zrozumiałe dla konsumenta? Niestety, nie zawsze się tak dzieje i dlatego ustawodawca wprowadził specjalne przepisy regulujące zasady i formy znakowania żywności. Wiedza o tym, jak prawidłowo znakować żywność i jakie informacje powinna zawierać etykieta jest zatem niezbędna producentom żywności, a potrzebna konsumentom. Potwierdzają to wyniki 8688 kontroli przeprowadzonych w 2009 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wskazujące na to, że aż 35,1% skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych. Jaki jest zatem cel wprowadzania przepisów prawnych dotyczących znakowania żywności, jakie informacje są obowiązkowe, a jakie dobrowolne  i czy konsumenci rozumieją informacje  na etykiecie - o tym będą dyskutować zaproszeni eksperci podczas panelu.

Honorowy patronat nad panelem objął Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Tematyka panelu:

    * Czy Polacy i Europejczycy czytają i rozumieją informacje na etykietach? (dane z raportu Europejskiej Organizacji Konsumenckiej)
    * W jakim celu tworzone są regulacje prawne dotyczące znakowania produktów
    * Aktualny stan prawny z zakresu znakowania produktów
    * Nieprawidłowości w znakowaniu produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu  
    * Oświadczenia żywieniowe  i zdrowotne - wczoraj, dziś i jutro
    * Dobrowolne znakowanie wartością odżywczą GDA
    * Dodatki do żywności - stosowanie i znakowanie

Organizatorzy: Redakcja „Przemysłu Spożywczego", Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Zarząd MTP

Partnerzy: Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Polska Federacja Producentów Żywności, Związek Pracodawców, TÜV Rheinland Polska


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę