Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Konferencja o etykietach produktów spożywczych

3 grudnia 2015
Główny Inspektor JHARS objął  patronat nad panelem dyskusyjnym „Informacje na etykietach produktów spożywczych – jakie i dla kogo?”.Spotkanie odbędzie się 14 września 2010 r., w godzinach 11.00-13.00 w czasie trwania targów Polagra-Tech i Polagra-Food w Poznaniu.

Podstawowym źródłem wiarygodnej informacji o produkcie spożywczym powinna być jego etykieta. Jednak ona, podobnie jak hasła reklamowe i inne informacje o produkcie, jest opracowana przez producenta, który chciałby, aby właśnie jego produkt nabył konsument. Czy zatem informacje na etykiecie są prawidłowe, rzetelne i zrozumiałe dla konsumenta? Niestety, nie zawsze się tak dzieje i dlatego ustawodawca wprowadził specjalne przepisy regulujące zasady i formy znakowania żywności. Wiedza o tym, jak prawidłowo znakować żywność i jakie informacje powinna zawierać etykieta jest zatem niezbędna producentom żywności, a potrzebna konsumentom. Potwierdzają to wyniki 8688 kontroli przeprowadzonych w 2009 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wskazujące na to, że aż 35,1% skontrolowanych partii artykułów rolno-spożywczych było nieprawidłowo oznakowanych. Jaki jest zatem cel wprowadzania przepisów prawnych dotyczących znakowania żywności, jakie informacje są obowiązkowe, a jakie dobrowolne  i czy konsumenci rozumieją informacje  na etykiecie - o tym będą dyskutować zaproszeni eksperci podczas panelu.

Honorowy patronat nad panelem objął Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Tematyka panelu:

    * Czy Polacy i Europejczycy czytają i rozumieją informacje na etykietach? (dane z raportu Europejskiej Organizacji Konsumenckiej)
    * W jakim celu tworzone są regulacje prawne dotyczące znakowania produktów
    * Aktualny stan prawny z zakresu znakowania produktów
    * Nieprawidłowości w znakowaniu produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu  
    * Oświadczenia żywieniowe  i zdrowotne - wczoraj, dziś i jutro
    * Dobrowolne znakowanie wartością odżywczą GDA
    * Dodatki do żywności - stosowanie i znakowanie

Organizatorzy: Redakcja „Przemysłu Spożywczego", Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Przemysłu Spożywczego oraz Zarząd MTP

Partnerzy: Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Polska Federacja Producentów Żywności, Związek Pracodawców, TÜV Rheinland Polska


POWIĄZANE

Siedem do dziewięciu na dziesięć nowych kombajnów zamawianych przez farmerów w W...

Już nie odmrożony VAT, lecz susza i jej skutki będą w najbliższych miesiącach je...

Tak dobrych wiadomości jak dziś, e-petrol.pl nie miał od roku - z najnowszego ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę