13 września 2010 roku w Poznaniu, odbędzie się konferencja pt.: „Perspektywy rozwoju systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności”.
Organizatorami konferencji są: Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Międzynarodowe Targi Poznańskie. Wydarzenie to związane jest z ekspozycją Smaki Regionów, na której wystawiane będą m.in. produkty spożywcze posiadające zarejestrowane nazwy jako chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub będące gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami.
Konferencja skierowana jest przede wszystkim do producentów produktów posiadających zarejestrowane nazwy jako chronione nazwy pochodzenia, chronione oznaczenia geograficzne lub będących gwarantowanymi tradycyjnymi specjalnościami oraz do osób zainteresowanych podjęciem produkcji ww. produktów. Tematy poszczególnych wystąpień dotyczyć będą zasad funkcjonowania systemu ochrony produktów posiadających ChNP, ChOG lub GTS, a w szczególności kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją. Zaprezentowane zostaną dotychczasowe doświadczenia, wyniki kontroli oraz korzyści wynikające z włączenia się producentów do systemu chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności.
Podczas ww. konferencji przewidziane są wystąpienia przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, grupy producenckiej produktu posiadającego chronione oznaczenie geograficzne oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Termin: 13 września 2010 r., godz. 10.00-13.00
Miejsce: Poznań - Międzynarodowe Targi Poznańskie, pawilon 7, sala A
Program konferencji
10.00-10.15 Otwarcie konferencji (Pan Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor JHARS oraz przedstawiciel Międzynarodowych Targów Poznańskich).
10.15-10.45 Znaczenie i zasady funkcjonowania systemu chronionych nazw i oznaczeń geograficznych (Pan Dariusz Goszczyński, Zastępca Dyrektora ds. Oznaczeń Geograficznych, Departament Rynków Rolnych, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi).
10.45-11.15 Rola Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych (Pan Artur Siedlarek, Dyrektor Biura Rolnictwa Ekologicznego i Produktów Regionalnych, GIJHARS).
11.15-11.30 Przerwa kawowa.
11.30-12.00 Kontrola zgodności procesu produkcji ze specyfikacją gwarancją jakości produktów posiadających ChNP, ChOG lub GTS (Pani Mirosława Mruk, Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych).
12.00-12.30 Zarejestrowanie nazwy produktu regionalnego lub tradycyjnego w systemie UE jako forma promocji produktu (Pani Elżbieta Zawadzka, Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej Top Tomyśl).
12.30- 13.00 Dyskusja
9526119
1