Nowosądecka spółka EXPOL specjalizująca się w produkcji koncentratów owocowych otrzymała w sobotę certyfikat systemu zarządzania jakością ISO 9001: 2000 oraz zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności HACCP.
Uzyskanie certyfikatów jest wymogiem ustawowym, który nakazuje, by do maja
przyszłego roku duże i średnie zakłady przetwórcze w kraju spełniały bardzo
wyśrubowane unijne normy jakości i higieny. By dotrzymać kroku największym
branżowym koncernom w kraju, Expol musiał m. in. zmodernizować linie
technologiczne. Z zadania wywiązał się na przysłowiową piątkę. Dziś na halach
produkcyjnych jest sterylnie czysto, a sama obróbka owoców prowadzona jest bez
udziału chemii. Jakość docenili odbiorcy z krajów UE, a także USA i Rosji, gdzie
trafia 96 proc. wyprodukowanych w EXPOLU koncentratów owocowych. Rocznie sądecka
spółka produkuje ich aż 7,5 tys. ton. Na lokalny rynek trafiają niemal wyłącznie
wina owocowe – łącznie ponad 5 mln litrów rocznie. Spółka zatrudniająca 200
osób wypracowuje roczny dochód na poziomie 120 mln zł.
To
efekt ogromnego zaangażowania i determinacji załogi, która zdawała sobie sprawę
z rosnącej konkurencji i coraz większych wymagań odbiorców – mówi
prezes zarządu EXPOL-u Krzysztof Grzegorzek. – Z tej próby udało nam
się wyjść z sukcesem. Zresztą data uzyskania certyfikatów, dokładnie 13 lat od
założenia firmy, świadczy o tym, że nawet pechowa trzynastka okazała się dla nas
szczęśliwa.
Warto wspomnieć, że sądeckie zakłady stale
kooperują z grupą ponad 600 dostawców owoców (głównie jabłek, aronii, czerwonych
i czarnych porzeczek, a także wiśni i czarnego bzu). W ramach spółki funkcjonuje
też EXPOL – Materiały Budowlane, który jest bezpośrednim importerem
produktów z krajów UE oraz Tajwanu i Chin.